IMM-urile au mai puţini bani prin programele finanţate de stat. Prelungirea programului Kogălniceanu, încă incertă

Întreprinzătorii au la dispoziţie în acest an fonduri de 60 milioane lei prin 9 programe naţionale derulate de Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, la care se adaugă 10 milioane de lei, pentru programul Kogălniceanu, pentru care Finanţele nu au avizat încă prelungirea în 2014.

Urmărește
377 afișări
Imaginea articolului IMM-urile au mai puţini bani prin programele finanţate de stat. Prelungirea programului Kogălniceanu, încă incertă

IMM-urile au mai puţini bani prin programele finanţate de stat. Prelungirea programului Kogălniceanu, încă incertă (Imagine: Gabriel Fluerariu/Mediafax Foto)

Bugetul din acest an reprezintă 92% din sumele alocate anul trecut, când întreprinzătorii au avut la dispoziţie şapte programe naţionale multianuale prin Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism (DIMMMAT).

Departamentul pentru IMM-uri a publicat proiectele de procedură privind implementarea celor nouă programe. Acestea sunt programul UNCTAD/EMPRETEC România pentru sprijinirea dezvoltării IMM-urilor, programul de dezvoltare şi modernizare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă, programul naţional multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM-urilor, programul pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului, programului Mihail Kogălniceanu, programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către tinerii întreprinzători, programul pentru stimularea creării, dezvoltării şi promovării brandurilor sectoriale, sub-sectoriale şi de produs, programul de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri şi programul START.

În proiectul ghidului privind programul Mihail Kogălniceanu, prin care IMM-urile pot obţine credite de până la 400.000 de lei, cu dobândă subvenţionată, reprezentanţii DIMMMAT menţionează că "nu este încă aprobat cadrul legal, întrucât Ministerul Finanţelor Publice nu a avizat pentru anul 2014 actul normativ de prelungire a derulării acestuia".

"De la Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism a fost transmis proiectul de Hotărâre de Guvern de prelungire şi nota de fundamentare. De asemenea, DIMMMAT a transmis o adresă şi către Consiliul Concurenţei prin care solicităm avizul pentru prelungirea programului Mihail Kogălniceanu. În acest moment aşteptăm răspunsul de la Consiliul Concurenţei", au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii DIMMMAT.

Bugetul alocat în 2014 pentru acest program este cu peste 6 milioane de lei mai redus decât cel de anul trecut, când fondurile au fost de 16,115 milioane de lei.

DIMMMAT a reluat programul UNCTAD/EMPRETEC România pentru sprijinirea dezvoltării IMM-urilor şi derulează în premieră programul pentru stimularea creării, dezvoltării şi promovării brandurilor sectoriale, sub-sectoriale şi de produs.

Programul UNCTAD/EMPRETEC se desfăşoară sub egida Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD - Geneva) şi este operaţional în peste 25 de ţări din America Centrală, America Latină, Africa şi Orientul Mijlociu. Prin program se finanţează workshop-urile UNCTAD EMPRETEC România pentru sprijinirea dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii în domenii de interes pentru dezvoltarea capacităţilor antreprenoriale, în scopul dobândirii cunoştinţelor teoretice şi cu aplicabilitate practică, necesare începerii şi dezvoltării unei afaceri.

Programul pentru stimularea creării, dezvoltării şi promovării brandurilor sectoriale, sub-sectoriale şi de produs urmăreşte valorificarea turismului românesc şi a produselor româneşti pe pieţele naţionale şi internaţionale. Programul este o idee anunţată de mai multă vreme de ministrul delegat pentru IMM-uri mediu de afaceri şi turism, Maria Grapini, şi prevede organizarea a două târguri naţionale de primăvară-vară şi toamnă-iarnă pentru susţinerea turismului românesc şi a producătorilor români în promovarea produselor proprii.

Astfel, se asigura participarea gratuită la târg pentru beneficiarii selectaţi în urma înscrierii online în program şi vor fi suportate cheltuielile de transport pentru beneficiari şi pentru produsele acestora (dacă este cazul) şi cheltuielile de cazare a beneficiarilor pe perioada desfăşurării evenimentului, doar pentru participarea la târg.

Suma maximă acordată unui beneficiar pentru cazare şi transport, cumulat, nu va depaşi 1.250 lei. În limita sumei de 1.250 lei beneficiarul îşi poate deconta transportul, cazarea sau ambele cheltuieli. În cazul în care suma totală cheltuită depăşeşte 1.250 lei, diferenţa va fi suportată de către beneficiar. În cazul în care beneficiarul se deplasează cu autoturismul personal va primi contravaloarea a 7,5 litri carburant la 100 km parcurşi.

Pe lângă cele 9 programe, IMM-urile mai au la dispoziţie schema de minimis, prin care li se acordă ajutoare de până la 100.000 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici