- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
IMM-urile reprezintă, în prezent, cea mai riscantă categorie de debitori
Întreprinderile mici şi mijlocii reprezintă cea mai riscantă categorie de debitori, prin structura financiară mai slabă, prin posibilităţile mai reduse de finanţare şi gradul ridicat de îndatorare, a declarat, marţi, Irimia Ioniţă, director executiv delegat risk management la BRD Societe Generale.
IMM-urile reprezintă, în prezent, cea mai riscantă categorie de debitori (Imagine: Mediafax Foto)
"Chestionarele trimestriale privind creditarea companiilor la care răspund băncile indică părerea unanimă că IMM-urile reprezintă cea mai riscantă categorie de debitori, prin structurara financiară mai slabă, prin posibilităţile mai reduse de finanţare, dar şi concurenţei accentuate de pe unele paliere economice. În plus, foarte multe IMM-uri depind de un anumit client sau furnizor", a mai adăugat Ioniţă în cadrul seminarului "Ce credit este mai bun - în lei sau în euro?", organizat de Ziarul Financiar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Leul a început să se deprecieze la cotaţiile interbancare. BNR anunţă un curs neclintit
-
Restricţii de trafic în Capitală pentru manifestările dedicate comemorării Revoluţiei din 1989
-
Kelemen Hunor exclude posibilitatea unui guvern minoritar: „Nu e loc pentru orgolii sau demonstraţii de forţă”
El a precizat că sunt cazuri în care IMM-urile intră în insolvenţă "peste noapte".
"Privind aceste date nu se poate concluziona că IMM-urile sunt o categorie privată de accesul la creditare. Într-un astfel de context, caracteristicile punctuale ale firmei cu privire la abordarea pieţei şi planul de afaceri devin distinctive şi pot convinge instituţiile financiare să acorde finanţate", a explicat Ioniţă.
El a mai arătat că, potrivit raportului de stabilitate financiară al BNR din 2009, IMM-urile reprezintă circa două treimi din creditele acordate de sistemul bancar românesc, deşi generează doar 50% din valoarea adăugată brută generată de economie.
Totodată, oficialul BRD a arătat că solicitările de creditare din partea clienţilor potenţiali sunt sub nivelul de la începutul anului 2005 şi că activitatea de creditare este orientată către monitorizarea clienţilor, restructurări şi reeşalonări ale datoriilor.
"Un efect al contextului actual este consolidarea relaţiei bancă-client, fiind evident că băncile se îndreaptă preponderent către clienţii cunoscuţi, cu care au o relaţie de durată, pentru a controla mai eficient riscurile asumate", a continuat Ioniţă.
El a explicat că principalele elemente generatoare ale ieftinirii creditării vor fi stabilizarea economică, reducerea gradului de risc asociat României şi apariţia unor surse concurente de finanţare (piaţa de capital, suportul acţionarilor, finanţare externă).
"Principalele sectoare economice care ar trebui să contracteze finanţare sunt proiectele de infrastructură de transport şi reţele edilitare, având în vedere corelaţia demonstrată între gradul de dezvoltare al infrastructurii şi avansul PIB, industria energetică, farmaceutică, constructoare de maşini şi mijloace de trasnsport, tehnologia informaţiei şi telecomunicaţiile, dar şi agricultura, cu condiţia unei politici coerente în domeniu", a mai afirmat oficialul BRD.
El anticipează că creditul de consum, care a cunoscut o dezvoltare rapidă în ultimii ani, atingând o pondere de 75% din împrumuturile populaţiei, va rămâne un actor important pe piaţa locală, din cauza gradului extrem de redus de înzestrare a populaţiei cu diverse articole casnice şi a popularităţii pe care o vor câştiga cardurile de credit.
Totuşi, Ioniţă crede că, pe termen scurt, sub efectul aversităţii faţă de risc, este de aşteptat ca ponderea creditelor negarantate să se diminueze sensibil.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO