Imperiul ascuns al lui Sam Altman, fondatorului ChatGPT. Puterea din umbră care l-a făcut miliardar cu o avere colosală pe omul care a schimbat lumea cu inteligenţă artificială

  • În calitate de director executiv şi co-fondator al OpenAI, Sam Altman, în vârstă de 39 de ani, supraveghează un startup de inteligenţă artificială evaluat la 86 de miliarde de dolari, care este vârful de lance al unei revoluţii tehnologice.
  • El nu deţine nicio participaţie la dezvoltatorul ChatGPT, spunând că nu doreşte ca seducţiile bogăţiei să corupă dezvoltarea sigură a inteligenţei artificiale, şi are un salariu anual de doar 65.000 de dolari, potrivit WSJ.
Urmărește
1896 afișări
Imaginea articolului Imperiul ascuns al lui Sam Altman, fondatorului ChatGPT. Puterea din umbră care l-a făcut miliardar cu o avere colosală pe omul care a schimbat lumea cu inteligenţă artificială

Imperiul ascuns al lui Sam Altman, fondatorului ChatGPT. Puterea din umbră care l-a făcut miliardar cu o avere colosală pe omul care a schimbat lumea cu inteligenţă artificială

În mod mai puţin public, Altman este unul dintre cei mai prolifici şi agresivi investitori individuali din Silicon Valley, gestionând un imperiu de investiţii tentacular care devine un beneficiar direct al succesului OpenAI. Participaţiile pe care le controlează valorau cel puţin 2,8 miliarde de dolari la începutul acestui an, potrivit documentelor depuse de companie şi a informaţiilor din Wall Street Journal. O mare parte din portofoliu nu este cunoscută la scară largă.

Altman şi fondurile sale de risc au investit în peste 400 de companii, conform propriilor estimări ale lui Altman, inclusiv nume mari precum Stripe, Airbnb şi Reddit. Participaţiile sunt gestionate de biroul său de familie şi rivalizează cu valoarea şi mărimea unor firme de risc cu drepturi depline.

Altman şi-a mărit mizele pentru start-up-uri prin utilizarea unei linii de împrumut de la JPMorgan Chase, banca sa personală de lungă durată, ceea ce i-a permis să investească sute de milioane de dolari în companii private. Strategia lui Altman, care nu a fost raportată anterior, este rară în rândul capitaliştilor de risc, având în vedere natura volatilă a investiţiilor în startup-uri, unde un procent ridicat de companii tinere dau faliment. Asumarea unor astfel de niveluri de îndatorare personală reprezintă un risc.

Un număr tot mai mare de startup-uri ale lui Altman fac afaceri cu OpenAI însăşi, fie ca şi clienţi, fie ca parteneri de afaceri importanţi. Acest aranjament îl plasează pe Altman de ambele părţi ale afacerilor, creând o listă tot mai mare de potenţiale conflicte în care ar putea beneficia personal de pe urma activităţii OpenAI.

OpenAI se află în discuţii pentru un acord cu Helion, un start-up din domeniul energiei nucleare prezidat de Altman, în cadrul căruia ar urma să cumpere cantităţi mari de electricitate pentru a furniza energie pentru centrele de date.

Compania, în vârstă de 11 ani, intenţionează să construiască centrale electrice cu fuziune nucleară, o tehnologie care nu există încă într-un format utilizabil. Altman a investit 375 de milioane de dolari în Helion în 2021, cel mai mare cec pe care l-a scris vreodată pentru un startup. Startup-ul a semnat cu Microsoft, primul său client şi cel mai mare investitor al OpenAI, anul trecut.

CITEŞTE CONTINUAREA PE ZIARUL FINANCIAR

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici