Importurile Uniunii Europene de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia ajung la un nivel record

Importurile de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia către UE au atins un nivel record în acest an, în ciuda încercărilor blocului de a reduce dependenţa de gazul din această ţară, ca urmare a războiului declanşat de Moscova împotriva Ucrainei, scrie FT.

Urmărește
1416 afișări
Imaginea articolului Importurile Uniunii Europene de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia ajung la un nivel record

Importurile Uniunii Europene de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia ajung la un nivel record

Europa a importat un record de 16,5 milioane de tone de GNL rusesc până la mijlocul lunii decembrie, depăşind importurile de anul trecut, de 15,18 milioane de tone, conform datelor furnizate de Kpler. Cantitatea este, de asemenea, mai mare decât precedentul record de 15,21 milioane de tone importate în 2022.

„Ceea ce am observat în acest an este surprinzător”, a declarat Ana Maria Jaller-Makarewicz, analist la Institutul pentru Economie Energetică şi Analiză Financiară. „În loc să reducem treptat importurile de gaz rusesc, le creştem”.

După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, UE şi-a stabilit ca obiectiv oprirea importurilor de combustibili fosili din Rusia până în 2027, dar livrările de gaz natural lichefiat care ajung în porturile europene continuă să crească.

Spre deosebire de importurile de gaz prin conducte, care s-au redus semnificativ, respectiv petrolul şi cărbunii ruseşti, care sunt interzişi în UE, importurile de GNL sunt încă permise şi sunt în creştere, ceea ce arată cum o Europă „panicată” încă se luptă să se desprindă de sursele mai ieftine de energie, a mai spus Jaller-Makarewicz.

Ziarul Financiar notează că analiştii au remarcat o creştere a achiziţiilor de GNL rusesc pe piaţa spot în acest an, 33% dintre importurile de GNL de origine rusească ale UE au fost realizate prin contracte spot, comparativ cu 23% anul trecut, potrivit Rystad Energy, o firmă de consultanţă în domeniul energiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici