Impozitul pe gospodărie. Cine câştigă şi cine pierde?

De la publicarea proiectului prin care PSD ar putea schimba regulile de impozitare în România, prin impozitul pe venitul global pe gospodărie, au apărut nenumărate întrebări şi îngrijorări, speciaşiştii atrăgând atenţia că nimeni n-ar avea de câştigat dacă se implementează modificările fiscale.

Urmărește
6418 afișări
Imaginea articolului Impozitul pe gospodărie. Cine câştigă şi cine pierde?

Impozitul pe gospodărie. Cine câştigă şi cine pierde?

Astfel, românii ar putea face o serie de deduceri, acestea incluzând printre altele cheltuielile cu educaţia copiilor, abonamentele la sala de sport sau poliţele RCA. De asemenea, iniţiativa presupune că, în cazul veniturilor din salariu, angajatorul va avea obligaţia de a reţine doar contribuţiile sociale, nu şi valoarea impozitului aferent salariului, ca până acum, această sarcină revenind angajatului în proiectul propus, scrie Gândul

Totuşi, când vine vorba despre avantajele pe care le-ar putea aduce această modificare angajatului, angajatorului sau chiar statului, potrivit specialiştilor în domeniu, se pare că aceste avantaje nu prea există.

Dacă ne referim la angajat, acesta va primi o sarcină dificilă, aceea de a forma o gospodărie şi de a alege un gospodar şef. Acesta din urmă va fi responsabil cu contabilizarea tuturor veniturilor pe care le va declara, o dată pe an, consultantului fiscal. Declaraţia va trebui să fie făcută cu mare atenţie, pentru că, în cazul în care sunt înregistrate pierderi, acestea sunt încadrate la categoria evaziune fiscală, iar acea persoană riscă să fie pedepsită conform legislaţiei în vigoare pentru această infracţiune. Într-adevăr, angajatul va rămâne cu mai mulţi bani în mână, însă va trebui să economisească pentru a plăti impozitul în perioada în care va fi vizitat de consultantul fiscal. 

În ceea ce priveşte angajatorul, acesta nu ar trebui să fie extrem de afectat, întrucât el plăteşte impozitul care îi este impus de lege. Deci, se poate considera că, în această lege, angajatorul este un element neutru, după cum a explicat Gabriel Biriş, fost Secretar de Stat şi fost coordonator al Departamentului de Legislaţie Fiscală din Ministerul Finanţelor în guvernul Cioloş.

De partea cealaltă, deşi se aşteaptă ca aceste măsuri să aducă un plus în ceea ce priveşte câştigurile statului, specialiştii în domeniul fiscal consideră că punerea la punct a unui mecanism funcţional care să susţină aceste modificări este nevoie de cheltuieli mari, de o regândire a Administraţiilor Fiscale şi, potrivit lui Sebastian Bodu, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), administrarea acestui sistem va fi „horror”.

Citeşte continuarea articolului pe Gândul

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici