Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a încheiat vineri un acord cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, la Belgrad. Acordul se bazează pe aprobarea, săptămâna trecută, a planurilor de transformare a unui proiect în valoare de 2,4 miliarde de dolari al grupului minier global Rio Tinto în cea mai mare mină de litiu din Europa, informează Bloomberg.
Producătorii auto Mercedes Benz şi Stellantis au semnat, de asemenea, o scrisoare de intenţie la Belgrad pentru a investi în proiectul de dezvoltare a producţiei de baterii pentru vehicule electrice.
Crearea unei industrii mai largi a litiului şi nu doar exportul de materie primă a fost o cerinţă cheie a guvernului sârb în susţinerea proiectului Jadar, care încearcă să îşi valorifice resursele sale naturale şi să sprijine tranziţia ecologică a UE.
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, care l-a însoţit pe Scholz la Belgrad, a declarat că Serbia ar „ocupa un loc central în cele mai importante lanţuri strategice de aprovizionare”.
UE este dependentă de importurile de litiu, care este o componentă esenţială a bateriilor. Blocul comunitar a urmărit dezvoltarea propriului lanţ de aprovizionare pentru a reduce dependenţa de importurile din Asia. În cazul în care mina devine realitate, aceasta va reprezenta un impuls major pentru economia Serbiei şi pentru ambiţiile Europei către un viitor fără emisii de carbon.
„Asta nu este o şansă pe care să o ratăm”, a declarat ministrul sârb al Finanţelor, Sinisa Mali, estimând crearea a 20.000 de noi locuri de muncă. După semnare, Vucic a declarat că mineritul litiului va contribui la investiţii de 6 miliarde de euro în economia sârbă.