- Home
- Economic
- (12.01.2023, 15:09)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
În 2022, aproape 40 de milioane de turişti au vizitat Marele Bazar din Istanbul
Urmărește
434 afișări
În 2022, aproape 40 de milioane de turişti au vizitat Marele Bazar din Istanbul
Cel mai celebru centru istoric de cumpărături din Istanbul a fost vizitat de 39.766.801 de persoane în 2022.
Marele Bazar este construit sub forma unui labirint în care se găsesc peste 4.000 de magazine care comercializează nenumărate produse, de la textile şi antichităţi la delicatese dulci şi bijuterii, şi a servit timp de secole la rând drept una dintre cele mai importante destinaţii de cumpărături din lume.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
România are cu 6.000 mai puţini pensionari, dar pensii mai mari
-
Cel puţin 100 de nord-coreeni au fost ucişi în lupte alături de forţele ruse, afirmă Seulul
-
Bulgaria introduce controale temporare la frontiera cu România începând cu 1 ianuarie 2025
Structura Marelui Bazar aduce cu cea a unui mic oraş în care zilnic circulă zeci de mii de angajaţi şi cumpărători. În 2022, numărul de vizitatori a crescut cu aproximativ 56% faţă de cel înregistrat în 2021 (de la 25,5 milioane la 40 de milioane).
În medie, anul trecut, bazarul din Istanbul a atins circa 100.000 de vizitatori pe zi.
Istoria cumpărăturilor în Istanbul
Situat între Nuruosmaniye, Mercan şi Beyazit în Istanbul, istoria Marelui Bazar datează de la mijocul secolului al XV-lea. Acesta a fost construit încă din epoca otomană în apropierea centrelor religioase şi a zonelor intens circulate de oameni pentru a răspunde nevoilor de cumpărături ale acestora.
Fundaţia Marelui Bazar a fost pusă în anul 1461 de Fatih Sultan Mehmet cu scopul de a aduce venituri pentru celebra moschee Hagia Sofia. Astfel, bazarul din Istanbul a devenit de-a lungul timpului cel mai important centru comercial al regiunii şi a început să servească şi ca centru economic în care sunt comercializate bijuterii şi metale preţioase care provin din toate colţurile lumii.
Considerat şi definit de experţi nu doar cel mai vechi, dar şi cel mai mare centru comercial din lume, Marele Bazar a suferit mai multe renovări din partea unui număr considerabil de arhitecţi celebri printre care şi Sarkis Balyan (architect din familia Balyan care a lucrat în slujba sultanilor timp de secole la rând, construind numeroase moschei, palate sau biserici). Intervenţiile fiecărui architect au fost necesare întrucât în decursul anilor au avut loc mai multe incendii şi cutremure care au afectat bazarul.
Marele Bazar sau ”Kapalıçarşı” – aşa cum este denumit în limba turcă a apărut de nenumărate ori menţionat în literatură şi prezentat în opere de artă celebre, mulţumită mixului de produse unice comercializate între zidurile sale istorice.
Prima regulă de cumpărături în Marele Bazar este negocierea
În Marele Bazar lucrează în acest moment aproximativ 2.500 de persoane, similar cu numărul de locuri de acum 500 de ani. Aici sunt comercializate numeroase produse, de la covoare şi genţi la produse textile şi bijuterii din aur şi argint şi până la antichităţi. În plus, în bazar lucrează şi îşi vând produsele aproximativ 1.200 de meşteşugari, oferind vizitatorilor şansa de a cumpăra obiecte făcute manual din mijlocul istoric la Istanbulului.
Programul de funcţionare a Marelui Bazar începe de la ora 8:30 dimineaţa şi se încheie la 19:30 seara atunci când este vară, iar atunci când este iarnă, ziua începe tot la ora 8:30 şi se încheie la ora 19:00.
O vizită în Marele Bazar oferă şansa tuturor vizitatorilor să intre în atmosfera Istanbulului şi să experimenteze nu doar cât de bogat cultural şi istoric este, cât şi să observe cum artera economică a oraşului se dezvoltă prin comerţ.
Mai mult, toată zona Marelui Bazar este împânzită de cafenele, restaurante şi alte magazine care pot fi fiecare un loc potrivit pentru a cunoaşte vechiul Constantinopol mai bine.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Ai putea fi amendat dacă te săruți în public. Ce inițiativă are un avocat italian
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe