În România, plata cash nu e pe cale de dispariţie. Studiu Merchant Machine: 78% din tranzacţii, în numerar

Publicat: 22 03. 2021, 19:02
Actualizat: 22 03. 2021, 19:15

Deşi în pandemie România a avut una din cele mai mari creşteri la plăţi online, tot nu ne putem despărţi de cash.

Un studiu realizat de Merchant Machine arată că ţara noastră stă în fruntea unei liste cu zece ţări de pe glob, considerate ca fiind dependente de numerar. 78% dintre plăţi se fac cu bani gheaţă. Mai mult, 42% dintre români nici măcar nu au un card bancar.
 
Între timp, în Marea Britanie cashul ar putea dispărea până în 2026. Şi nu este singura ţară nordică în această situaţie. Dumitru Luca spune că nu cu nordicii trebuie să ne comparăm, ci cu vecinii. 
 
„În primul rând, trebuie să învăţăm să ne comparăm cu vecinii, că până ajungem noi la nivelul Marii Britanii, Franţei şi aşa mai departe, nu ştiu câte generaţii mai trec. Nu e numai un fenomen de cultură: noi, românii. Este în primul rând un fenomen de dezvoltare. Suntem societatea cu cel mai redus grad de urbanizare a populaţiei din Uniunea Europeană”, explică sociologul Dumitru Luca.
 
Edi mărturiseşte că pentru el e mai uşor să plătească folosind cardul. Cash-ul i-ar da bătăi de cap. Pentru Alina, însă, cardul nu este o opţiune. Infrastructura din oraşul în care locuieşte nu îi permite. 
 
„Sunt mai multe motive pentru care prefer cardul în loc de bani fizici şi aş putea să le rezum într-o singură categorie şi anume: comoditatea. Să am doar un card, pe care să-l port oriunde. Doar atingi un POS, sau introduci un card şi un PIN”, spune Edi Ţăran, utilizator card.
 
„Sunt dintr-o comunitate destul de mică, iar unele afaceri locale, businessuri locale nu au această variantă de a plăti cu cardul, fiind nevoit să plăteşti cash. Sunt studentă, iar venitul principal este oferit de către părinţii mei, care mi-l dau în mână”, povesteşte Alina Czutka, utilizator cash.