„În ultimele luni China a pierdut Europa”. Ce a scos la iveală criza pandemiei de coronavirus

  • Relaţiile diplomatice dintre China şi restul lumii s-au erodat în timpul pandemiei, relatează Bloomberg
  • Europenii îşi acuză partenerii chinezi de dorinţa de monopolizare a pieţelor
  • Investiţiile din sectorul telecomunicaţiilor sunt puse sub semnul întrebării
Urmărește
3052 afișări
Imaginea articolului „În ultimele luni China a pierdut Europa”. Ce a scos la iveală criza pandemiei de coronavirus

Diplomaţia chineză împinge Europa la saturaţie

O serie de întâlniri la nivel înalt culminate cu vizita făcută în Germania toamna trecută de preşedintele chinez Xi Jinping anunţa că urmează să fie anul diplomaţiei chineze în Europa. În schimb, relaţiile sunt pe punctul unei rupturi costisitoare.

Diplomaţii europeni sunt supăraţi pe acţiunile Chinei în timpul pandemiei de coronavirus. Modul în care aceştia au gestionat criza actuală a făcut ca partenerii chinezi să-şi piardă din credibilitate atunci când aveau şansa de a demonstra că pot fi un lider la nivel mondial.

„În ultimele luni China a pierdut Europa”, afirmă un oficial german delegat pe relaţiile cu marele stat asiatic. Mai mult decât atât, responsabilitatea rupturii trebuie asumată ca urmare a proliferării unei atitudini care nu este înclinată să creeze parteneriate ci să impună oamenilor ce să facă, ar fi continuat acesta, potrivit Bloomberg.

În timp ce administraţia Trump aruncă săgeţi către China, atitudinea oficialilor europeni a fost în mod tradiţional mai puţin deschisă spre critici, din teama de a nu pierde un partener important.

Politicienii europeni care şi-au manifestat îngrijorarea legată de evoluţia virusului apărut în Wuhan ascund resentimente mult mai profunde cu consecinţe largi. Mai multe state europene au început deja să reducă dependeţa economică faţă de Beijing. Adoptarea politicilor defensive afectează în mod direct linia comercială Europa-China estimată la 750 de miliarde de dolari anul trecut.

Citeşti şi: China ar putea reveni din pandemie mai puternică 

Punctul de cotitură a venit în urmă cu câteva săptămâni, când proaspăt ieşită din focarul de coronavirus, China acorda îndrumări prin intermediul seminariilor web despre combaterea virusului. În contrast cu absenţa de pe scena internaţională a unui ajutor venit din partea Statelor Unite, cele mai lovite state europene s-au reorientat către achiziţionarea de echipamente medicale şi de protecţie furnizate de piaţa chineză.

Pandemia a oferit şansa unei solidarităţi reciproce. Însă lucrurile nu s-au petrecut aşa.

Un scandal diplomatic a luat proporţii în Franţa. Un text anonim postat luna aceasta pe site-ul ambasadei chineze din cea mai mare ţară europeană a inflamat spiritele după ce acuzaţii nefondate au ieşit la iveală despre cum personalul francez lasă bătrânii să moară în azile. Acuzaţia este cu atât mai gravă în contextul în care Franţa traversează cea mai severă şi tragică criză umanitară de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Ambasada Chinei în Franţa se disculpă de acuzaţii şi dă vina pe teoria conspiraţiei.

Odată cu scăderea acţiunilor pe piaţa bursieră din cauza declanşării crizei pe fondul pandemiei de coronavirus, guvernele mai multor ţări au început să cumpere acţiuni pentru a-şi proteja companiile naţionale, brusc devenite vulnerabile, de ameniţarea preluării de către investitorii chinezi.

China exportă în prezent 25% din producţia de măşti la nivel global. Berlinul a luat decizia ca până la sfârşitul verii să realizeze investiţii care să poată susţine propria producţie de măşti chirurgicale.

Ministerul Sănătăţii din Spania a anulat o comandă de kituri de testare, pe motiv că erau defecte. Presiunea creşte pe umerii Regatului Unit pe măsură ce criza generată de Covid-19 avansează. Aceştia vor să-şi schimbe decizia privind contractul oferit gigantului Huawei de a implementa reţelele 5G. Franţa este cu atât mai puţin înclinată în urma scandalului de la ambasadă. Germania va lua o decizie la jumătatea anului cu privire la implicarea chineză în reţelele 5G de pe teritoriul său.

China are încă posibilitatea de a câştiga încrederea pierdută în faţa partenerilor europeni. Ca să-şi asigure un loc mai sus în economia de piaţă la nivel global este necesar să aibă deschiderea de a nu practica jocuri de culise pentru a putea deveni un partener de încredere.

Sursa foto: profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici