Înăsprire puternică a standardelor de creditare pentru populaţie, în ultimul trimestru

Băncile se aşteaptă la înăsprirea puternică a standardelor de creditare în ultimul trimestru pentru toate tipurile de împrumuturi destinate populaţie, dar mai ales pentru creditarea ipotecară, ceea ce ar putea contribui la temperarea ritmului de creştere a creditului pentru persoane fizice.

Urmărește
40 afișări
Imaginea articolului Înăsprire puternică a standardelor de creditare pentru populaţie, în ultimul trimestru

Înăsprire puternică a standardelor de creditare pentru populaţie, în ultimul trimestru (Imagine: Mediafax Foto)

Standardele de creditare au devenit mai restrictive în trimestrul trei în cazul împrumuturilor de consum, dar au rămas nemodificate pentru creditele de achiziţie a locuinţelor şi terenurilor, contrar aşteptărilor de înăsprire semnificativă din trimestrul doi, potrivit unui sondaj în rândul instituţiilor de credit, publicat, vineri, de BNR.

În cazul creditării ipotecare, termenii ce au cunoscut o uşoară relaxare în trimestrul trei au fost creşterea ponderii serviciului datoriei în venitul disponibil şi, într-o măsură mai mică, micşorarea spread-ului ratei medii de dobândă a creditului faţă de ROBOR (rata medie a dobânzii pentru împrumuturile în lei acordate pe piaţa interbancară) la o lună.

Termenii creditării ipotecare ce au devenit uşor mai restrictivi au fost costurile creditării altele decât dobânzile şi scadenţa maximă. Ponderea maximă a creditului în valoarea garanţiei imobiliare a rămas nemodificată.

În trimestrul al treilea, cererea de credite ipotecare a înregistrat o scădere uşoară faţă de perioada anterioară, iar pentru ultimul trimestru al acestui an se aşteaptă o reducere severă a cererii de credite, atât pe fondul adoptării noilor norme prudenţiale privind creditarea populaţiei, cât şi datorită majorării substanţiale a costurilor finanţării, potrivit sondajului.

În cazul termenilor creditului de consum s-a observat o relaxare a spread-ul ratei medii de dobândă a creditului faţă de ROBOR la o lună, în timp ce o uşoară înăsprire a termenilor s-a realizat sub forma acceptării unor scadenţe mai mici şi a majorării comisioanelor.

"În contrast cu cererea de credite ipotecare, cererea netă de credite de consum a rămas pozitivă în trimestrul 3, fiind oarecum surprinzător în creştere faţă de perioada precedentă. Această tendinţă a fost alimentată şi de cererea de carduri de credit, care a confirmat aşteptările, înregistrând o creştere semnificativă în trimestrul al treielea", se meţionează în sondaj.

Pentru ultimul trimestru, băncile anticipează scăderea cererii pentru creditele de consum în ansamblu şi o posibilă temperare a cererii de carduri de credit.

Creditul neguvernamental acordat de instituţiile de credit s-a redus în luna octombrie cu 0,6 la sută faţă de septembrie, în condiţiile în care împrumuturile în lei au avansat cu 0,6% (-0,4% în termeni reali), iar cele în valută, exprimat în monedă naţională, au scăzut cu 1,5%. Exprimat în euro, creditul în valută a crescut cu 0,4% în octombrie comparativ cu septembrie.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici