Înăsprirea politicii monetare a BCE ar putea aduce Grecia, Irlanda şi Portugalia la default

Înăsprirea politicii monetare de către Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea aduce Grecia, Irlanda şi Portugalia în incapacitate de plată, potrivit The Guardian.

Urmărește
16 afișări

Cererea de ajutor extern a Portugaliei este, probabil, cel mai vizibil simptom al crizei din zona euro, însă decizia luată de BCE de a majora dobânzile va avea un impact coroziv asupra viitorului monedei unice europene, notează publicaţia britanică într-un articol intitulat "Uitaţi de salvare: creşterea dobânzilor ar putea termina Europa de Sud".

Articolul se bazează pe un studiu al companiei de consultanţă Fathom.

"Dacă BCE continuă să înăsprească politica monetară, impactul este limpede: intrarea în incapacitate de plată este inevitabilă. Grecia este categoric pe o cale nesustenabilă", afirmă analiştii Fathom.

Compania avertizează, de asemenea, că Spania rămâne vulnerabilă, chiar dacă guvernul de la Madrid insistă că economia este mult mai sănătoasă decât cea a Portugaliei, iar nivelul datoriei este mult mai controlabil.

Băncile spaniole trebuie să se descurce în acest an cu datorii echivalente cu peste 5% din Produsul Intern Brut (PIB) şi cu peste 9% din PIB în 2012, la care se adaugă nevoiele de finanţare ale guvernului.

O creştere cu două puncte procentuale a dobânzilor pe care Madridul le plăteşte pe piaţa obligaţiunilor va împinge Spania într-o criză financiară, iar o serie de intrări în incapacitate de plată va zgudui încrederea investitorilor.

BCE justifică majorarea de la 1% la 1,25% a dobânzii de politică monetară prin nivelul inflaţiei din zona euro, de 2,6%.

Costurile de finanţare mai mari nu vor face decât să crească decalajul dintre economiile puternice din zona euro şi cele periferice, afectate de recesiune.

O mare parte a datoriilor cu care se confruntă Grecia, Irlanda şi Portugalia a fost cauzată de bănci, iar insistenţa rambursării până la ultimul ban îndepărtează statele membre ale zonei euro, unele de altele, în loc să le apropie, apreciază analiştii companiei.

"Este vorba de o criză a băncilor, şi nu de una suverană", a afirmat directorul Fathom, Danny Gabay.

El consideră că, prin aderarea la zona euro, statele din sudul Europei ar fi trebuit încurajate să-şi reformeze economiile, să devină mai competitive şi să rezolve probleme precum îmbătrânirea populaţiei şi sistemele sociale nesustenabile, adică "să devină mai germane", a adăugat Gabay.

În schimb, Germania şi Franţa au încălcat regulile stricte ale pactului de dezvoltare şi stabilitate în privinţa menţinerii sub control a deficitelor bugetare, iar dobânzile mici au dus la apariţia unui boom al creditelor de consum în zona euro, ceea ce a generat o explozie a preţurilor imobiliare.

Nivelul ridicat al gradului de îndatorare din multe state afectate de recesiune înseamnă că problemele vor deveni mai intense înainte ca situaţia să se îmbunătăţească. În acest context, presiunea publică ar putea determina unele guverne să părăsească zona euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici