În ultimele săptămâni, temperaturile ridicate ale râurilor au ameninţat să reducă producţia nucleară deja scăzută a Franţei, într-un moment în care aproape jumătate din reactoarele sale sunt oprite din cauza problemelor de coroziune şi a lucrărilor de întreţinere.
Organismul de supraveghere ASN a declarat luni că a aprobat o cerere a guvernului de prelungire a derogărilor introduse la jumătatea lunii iulie la centralele Bugey, Saint Alban, Tricastin, Blayais şi Golfech.
„Guvernul consideră că este o necesitate publică să… menţină producţia acestor cinci centrale electrice până la 11 septembrie, în ciuda condiţiilor meteorologice excepţionale”, a declarat ASN într-un comunicat.
Temperaturile aerului sunt aşteptate să urce până la 30 de grade Celsius în această săptămână în cea mai mare parte a Franţei, încălzind şi mai mult râurile pe care operatorul nuclear EDF le foloseşte pentru a răci reactoarele.
Reglementările cer, de obicei, ca producţia nucleară să fie limitată în perioadele cu temperaturi ridicate pentru a preveni ca apele fierbinţi care reintră în râuri să pună în pericol viaţa sălbatică.
În această vară, disponibilitatea nucleară franceză a fost la cel mai scăzut nivel din ultimii cel puţin patru ani, ceea ce a forţat Franţa să importe energie electrică atunci când, în mod normal, ar fi trebuit să o exporte în ţările vecine.
În unele dintre cele mai călduroase zile, Franţa a cumpărat între 8 şi 10 gigawaţi, echivalentul producţiei a aproximativ 8 reactoare nucleare.
EDF a anunţat duminică târziu că a ridicat avertismentele de restricţie a producţiei la centralele nucleare Saint Alban şi Bugey de pe râul Rhone.