- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Încasările din TVA şi accize au urcat veniturile bugetare cu 17% în februarie, la 11 miliarde lei
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a colectat în luna februarie venituri la buget de 11 miliarde de lei, cu 17% mai mari faţă de cele din perioada similar a anului trecut, susţinute de creşterea substanţială a încasărilor din accize şi TVA, potrivit datelor instituţiei.
În structură, veniturile la bugetul de stat, de aproape 7 miliarde de lei, au depăşit programul stabilit cu circa 9% şi au fost cu 26,67% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul unor creşteri de peste 40% a încasărilor din TVA şi accize.
Astfel, veniturile din TVA au depăşit prevederile bugetare cu circa 3%, ajungând la 3,12 miliarde de lei, însă comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent au urcat cu 41% (909 milioane lei).
Potrivit ANAF, creşterea substanţială a încasărilor din TVA s-a datorat majorării acestei taxe, cu o contribuţie de 583 milioane lei, dar şi creşterii eficienţei activităţii de colectare şi diminuare a fenomenelor de evaziune şi fraudă fiscală, cu 326 milioane lei.
O creştere cu mult peste programul stabilit se constată şi la accize, unde suma colectată, de 1,23 miliarde de lei, este cu 45% peste programul anunţat şi cu 55% peste încasările din aceeaşi perioadă a anului anterior.
Impozitul pe profit a adus, de asemenea, venituri suplimentare la buget, în condiţiile în care realizările au depăşit proiecţia cu 20%, iar creşterea anuală a fost de 17,3%. Suma încasată din impozitul pe profit a fost 773 milioane de lei.
În ceea ce priveşte bugetele de asigurări sociale, prevederile bugetare au fost realizate în proporţie de 102,77%. Faţă de februarie 2010, încasările au fost mai mari cu 120,25 milioane lei.
"Măsurile întreprinse de ANAF în ultimul timp în vederea sprijinirii mediului de afaceri, cum ar fi implementarea declaraţiei unice, precum şi intensificarea verificărilor pe anumite domenii cu risc fiscal, cum ar fi achiziţiile intracomunitare de legume-fructe şi alte produse alimentare, comerţul cu produse accizabile, dar şi creşterea economică, au condus la încasări mai mari la bugetul de stat", a declarat într-un comunicat preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.
Bugetul general consolidat a înregistrat în ianuarie un excedent de 819 milioane de lei, echivalentul a 0,15% din PIB, fiind pentru prima dată în ultimele 12 luni când nu a fost fost raportat deficit.
Bugetul a înregistrat anul trecut un deficit de 33,3 miliarde de lei, respectiv 6,5% din PIB, sub limita stabilită în acordul cu FMI, de 34,6 miliarde lei. Pentru acest an, autorităţile îşi propun să reducă deficitul bugetar la 4,4% din PIB (24 miliarde de lei).
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Mişcarea prin care românii ar putea avea un preţ mult mai mic la gaz din 2026. ”Ne-am putea decupla de la acest mecanism”
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO