- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Începe criza gazului? O treime din gazul din depozitele din România s-a consumat deja
Temperaturile mai mici de anul acesta au golit mai rapid depozitele de gaze la nivel european, lucru care se regăseşte şi în situaţia de pe plan local, arată datele de pe platforma AGSI (Aggregated Gas Storage Inventory), notează Ziarul Financiar.
La acest moment, depozitele de gaze ale României sunt pline în proporţie de 67%, arată datele de pe 30 decembrie 2024, ultimele disponibile pe această platformă, în timp ce în ianuarie 2024 procentul era de 83%. Scăderea este vizibilă la nivel european şi este generată de consumul mai mare înregistrat pe fondul temperaturilor mai mici.
Revenind pe plan local, în ciuda gradul mai redus de umplere a depozitelor de înmagazinare, Sebastian Burduja, ministrul energiei, a dat asigurări că gazul din producţia internă va fi suficient pentru nevoile României din această iarnă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ursula von der Leyen s-a îmbolnăvit de pneumonie „în formă severă”
-
Italia cere Uniunii Europene să plafoneze preţul gazelor la 60 de euro pentru megawatt-oră
-
Rafale puternice de vânt şi ninsori viscolite în 16 judeţe din România
-
Ministerul Energiei: Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va face etapizat şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025
“Avem gaz românesc pentru toată iarna. Nu avem şi nu vom avea nevoie de gaz rusesc”, a precizat ministrul acum două zile pe platforma LinkedIn.
La nivelul UE gradul de umplere a depozitelor de înmagazinare este de 73% în acest moment, faţă de nivelul de 86% de anul trecut. Polonia are acum depozitele de gaze pline în proporţie de 86%, faţă de 95% anul trecut, Germania este la 80% faţă de 91% iar Ungaria mai are 69% în depozitele de gaze, faţă de un procent de 87% anul trecut. În Ucraina situaţia este extrem de dificilă, cu un procent de umplere de 17% redus faţă de nivelul de 27% din 2024. În urmă cu câteva zile, Ucraina a primit primul ei transport de gaz natural lichefiat din SUA, intermedierea fiind realizată de DTEK, grup energetic în spatele căruia se află miliardarul Rinat Ahmetov.
Ucraina a oprit de la 1 ianuarie tranzitul de gaz rusesc către statele UE, după expirarea unui acord pe cinci ani, marcând astfel sfârşitul unui acord de decenii.
Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat că ţara sa nu va permite Rusiei să „câştige miliarde suplimentare pe sângele nostru”. Între timp, guvernul polonez a declarat că întreruperea a fost „o altă victorie” împotriva Moscovei.
Comisia Europeană a declarat că UE s-a pregătit pentru această schimbare şi că majoritatea statelor ar putea face faţă. Moldova, care nu face parte din UE, suferă deja de penurie.
Rusia poate trimite în continuare gaze către Ungaria, Turcia şi Serbia prin conducta TurkStream care traversează Marea Neagră.
Compania rusă Gazprom a confirmat că exporturile de gaze către Europa prin Ucraina au încetat deja de miercuri.
Moscova transportă gaze către Europa prin Ucraina din 1991.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO