Încercările de a salva Grecia aruncă în haos piaţa asigurării datoriilor suverane

Încercările disperate ale UE şi Băncii Centrale Europene de a evita intrarea Greciei în incapacitate de plată creează confuzie pe piaţa asigurării împotriva riscului de neplată (credit default swap-CDS) şi vor conduce probabil la o reformare a acesteia în viitor, potrivit publicaţiei Financial News.

Urmărește
4 afișări

Problema este cauzată de definiţia "evenimentului de credit", care ar putea conduce la neplata asigurărilor pentru datoriile Greciei, chiar dacă statul a intrat în incapacitate de plată, potrivit participanţilor la piaţă. "Evenimentul de credit" reprezintă o schimbare bruscă a situaţiei unui debitor, precum falimentul sau încălcarea termenilor unui împrumut sau unei emisiuni de obligaţiuni, care pune sub semnul întrebării capacitatea acestuia de a-şi achita obligaţiile ulterioare. Astfel de evoluţii pot cauza plata asigurărilor.

Definirea "evenimentului de credit" ar putea declanşa dispute juridice între vânzătorii şi cumpărătorii de asigurare pentru obligaţiunile elene şi ar putea submina piaţa mondială a CDS-urilor, în valoare de 264 miliarde de dolari. Totodată, o astfel de situaţie ar creşte costurile la care se împrumută statele cu probleme de la periferia zonei euro, ca Irlanda sau Portugalia.

"Pune sub semnul întrebării utilitatea CDS-urilor pentru obligaţiuni suverane, deoarece în mod clar plăteşti pentru a fi protejat, dar când ai nevoie nu primeşti (despăgubirea, n.r.)", a spus Gary Jenkins, analist la Evolution Securities.

Ceea ce se va întâmpla în cazul Greciei va afecta încrederea în piaţa de asigurare a datoriilor, consideră Jonathan Compton, manager de portofoliu la Bedlam Asset Management.

"Această situaţie va distruge încrederea în valoarea asigurării obligaţiunilor suverane. Nu e numai Grecia. Ştim că ce se va întâmpla în Grecia va afecta şi activitatea altora", a spus el.

Asociaţia Internaţională pentru Swap şi Derivate, principala organizaţie din industria instrumentelor derivate, care stabileşte standardele pentru contractele CDS, admite că definiţia "evenimentului de credi" este prea vagă.

"Definiţiile noastre există de mulţi ani, dar dacă membrii ar considera că trebuie să le revizuim şi să le îmbunătăţim am face asta. Nu cred însă că cineva se aşteaptă ca definiţia pentru restructurarea datoriei să acopere toate evenimentele posibile", a spus, David Geen, consilier principal al asociaţiei.

Organizaţiei i s-a cerut deja să ofere mai multă claritate referitor la posibilitatea ca planul preferat de Germania pentru sprijinirea Greciei, care implică participarea creditorilor privaţi, să ducă la plata asigurărilor.

Banca Centrală Europeană vrea să evite orice modalitate de restructurare a datoriei Greciei pentru a proteja băncile europene, principalii deţinători de obligaţiuni elene.

O parte din investitorii de pe piaţa obligaţiunilor sunt, de asemenea, îngrijoraţi, că politicienii europeni vor face tot posibilul pentru a evita plata CDS-urilor. Unii politicieni, între care şi premierul elen, George Papandreou, au afirmat că speculatorii pe CDS-uri distorsionează piaţa.

O astfel de situaţie ar puteaconduce la o reacţie de vânzare masivă de obligaţiuni şi la majorarea costurilor de finanţare pentru statele de la periferia zonei euro, afirmă Ashok Shah, director pentru investiţii la compania London & Capital.

Decizia finală în privinţa plăţii CDS-urilor depinde de o comisie a asociaţiei pentru schimburi şi derivate, formată din 10 bănci, inclusiv Goldman Sachs şi Credit Suisse, cinci companii de investiţii şi doi dealeri în scop consultativ.

"CDS-urile au fost inventate de băncile de investiţii ca o jucărie extrem de profitabilă. Şi cine va decide dacă Grecia se va afla sau nu în incapacitate de plată? Vor fi băncile care au emis aceste asigurări. Investitorii mari care deţin CDS-uri vor deschide litigii. Va fi o încurcătură enormă", a spus Compton.

Problemele din această categorie pot fi evitate, cel puţin pe termen scurt, dacă investitorii în obligaţiuni elene acceptă o restructurare "uşoară", printr-o extindere voluntară a maturităţii obligaţiunilor sau o măsură similară, notează Financial News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici