- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Incertitudinile politice împiedică aprecierea leului în perioada imediat următoare
Situaţia politică incertă din România şi rezultatele slabe ale unor companii nefinanciare împiedică o apreciere a leului în raport cu euro în perioada imediat următoare, dar până la finele anului 2010 leul ar putea câştiga câteva procente în faţa monedei unice europene.
Incertitudinile politice împiedică aprecierea leului în perioada imediat următoare (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)
"Incertitudinile politice şi balanţele contabile slabe ale companiilor din afara sectorului financiar împiedică revenirea leului pe un trend pozitiv, în viitorul apropiat", a declarat Raffaella Tenconi, analist la compania Wood&Co din Londra.
Dagmar Hajkova, analist la Generali PPF Asset Management în Praga, se aşteaptă ca preşedintele PSD, Mircea Geoană, să câştige alegerile prezidenţiale de duminică şi anticipează formarea unui guvern de coaliţie până la sfârşitul anului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
"Considerăm că vor fi probleme în adoptarea reformelor incluse în programul de finanţare convenit cu Fondul Monetar Internaţional, în condiţiile în care social-democraţii se opun măsurilor de restructurare a sectorului public", a spus Hajkova.
El a arătat că, după evoluţia pozitivă a leului din ultimele câteva săptămâni, moneda se va deprecia până la sfârşitul acestui an, odată cu intensificarea discuţiilor referitoare la reforme.
"Anticipăm totuşi că şi un astfel de guvern va recunoaşte riscurile legate de un eşec al acordului cu FMI şi va lua măsurile importante necesare. Acest fapt va influenţa pozitiv leul în 2010", consideră Hajkova.
Banca Naţională a României a afişat vineri o referinţă de 4,2062 lei/euro, minimul ultimelor două luni.
Analiştii consideră că perspectivele leului s-ar putea îmbunătăţi dacă alegerile prezidenţiale vor conduce la formarea unui guvern care va aplica o politică bugetară responsabilă, astfel încât să fie reluată finanţarea din partea FMI.
Ca şi România, Ungaria rămâne vulnerabilă faţă de o întrerupere a finanţării externe, chiar dacă a redus deficitul bugetar la cel mai redus nivel din regiune.
Analiştii care au participat la sondajul Reuters estimează că forintul va stagna în următoarele 12 luni şi că atât leul cât şi coroana cehă vor câştiga câteva procente.
Zlotul polonez se va aprecia în intervalul analizat, cu performanţe peste cele ale celorlalte monede din Europa Centrală, întrucât analiştii anticipează că economia Poloniei se va redresa mai rapid.
La sondajul efectuat în perioada 30 noiembrie-3 decembrie au participat 44 de analişti.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO