- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Încetinirea pieţei muncii alimentează temerile privind o nouă recesiune în SUA
Încetinirea pieţei muncii alimentează temerile privind o nouă recesiune în SUA. Decizia băncii centrale a SUA de a menţine ratele dobânzilor la cel mai ridicat nivel din ultimii 23 de ani este criticată dur de economişti şi politicieni.
Încetinirea pieţei muncii alimentează temerile privind o nouă recesiune în SUA
O scădere mai accentuată decât se preconiza a creşterii numărului de locuri de muncă în SUA în luna iulie a stârnit îngrijorări cu privire la faptul că Rezerva Federală se mişcă prea lent pentru a reduce costurile de împrumut pentru americani, riscând chiar recesiunea pe care a încercat să o evite, scrie FT, citat de ZF.
Raportul privind ocuparea forţei de muncă publicat vineri a arătat că luna trecută companiile au creat 114 000 de locuri de muncă în cea mai mare economie a lumii, cu mult sub câştigul mediu de 215 000 din ultimele 12 luni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
Rata şomajului a crescut cu 0,2 puncte procentuale, ajungând la 4,3 %, ceea ce a declanşat regula Sahm, care leagă începutul unei recesiuni de momentul în care media mobilă pe trei luni a ratei şomajului creşte cu cel puţin o jumătate de punct procentual peste nivelul minim înregistrat în ultimele 12 luni.
Datele vin la două zile după ce banca centrală a SUA a optat să nu reducă rata dobânzii de referinţă, care a rămas între 5,25 % şi 5,5 %, maximul ultimilor 23 de ani, începând din iulie anul trecut.
În justificarea deciziei, preşedintele Jay Powell a declarat că Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă doreşte să vadă mai multe dovezi că inflaţia se îndreaptă din nou spre ţinta sa de 2 % înainte de a continua cu orice pivot de politică monetară. În mod important, el a subliniat că "nu ar dori să vadă o răcire suplimentară semnificativă a pieţei muncii".
Powell a spus clar că o reducere a ratei este pe masă la următoarea întâlnire din septembrie - iar raportul privind locurile de muncă din iulie confirmă aproape în totalitate că FOMC va oferi una - dar economiştii spun că Fed va fi forţată să acţioneze mai agresiv decât ar fi fost cazul dacă ar fi început să reducă ratele mai devreme.
"Au făcut o greşeală. Ar fi trebuit să reducă ratele cu luni în urmă", a declarat Mark Zandi, economist şef la Moody's. "Se pare că o reducere de un sfert de punct în septembrie nu va fi suficientă. Trebuie să fie o reducere de jumătate de punct, cu un semnal clar că vor fi mult mai agresivi în normalizarea ratelor decât au indicat".
Gregory Daco, economist şef la EY Parthenon, a fost de acord că reuniunea din iulie a fost o "oportunitate ratată" pentru Fed, spunând că ar fi fost mai "optim" dacă banca centrală ar fi livrat prima sa reducere a ratei în iunie.
"Dacă aveai o perspectivă de viitor, vedeai că totalitatea datelor indicau o încetinire a activităţii economice, o încetinire a dinamicii pieţei muncii şi o dezinflaţie continuă, ceea ce Fed a urmărit cu adevărat."
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO