- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Încheierea testelor de stres din UE va fi amânată, deoarece unele bănci au fost prea optimiste - WSJ
Prezentarea rezultatelor testelor de stres derulate în sistemul bancar european va fi amânată până în luna iulie, deoarece autorităţile europene sunt îngrijorate că băncile şi instituţiile naţionale de supraveghere au înaintat date prea optimiste, au declarat pentru WSJ surse apropiate situaţiei.
Autoritatea Bancară Europeană planificase publicarea rezultatelor testelor de stres în cursul acestei luni, dar termenul a fost amânat deoarece instituţia a cerut băncilor să retrimită date legate de modul în care ar fi afectate într-un scenariu de criză economică, au afirmat sursele citate de Wall Street Journal.
Testele au început în luna martie şi au rolul de a evalua situaţia financiară a 91 de bănci din 21 de ţări membre ale Uniunii Europene.
Obiectivul testelor este de a contribui la rezolvarea crizei financiare din zona euro prin calmarea temerilor că multe bănci sunt vulnerabile la pierderi neprevăzute uriaşe.
Autorităţile europene vor cere instituţiile de credit ale căror rezerve de capital vor fi considerate prea reduse pentru a rezista la un scenariu de deteriorare a situaţiei economice să strângă mai mult capital sau să renunţe la unele active şi afaceri.
Rezultatele testelor de stres au devenit tot mai importante în ultimele săptămâni, pe fondul agravării crizei datoriilor de stat din Europa, Grecia fiind considerată la un pas de defaul (incapacitate de plată).
UE a derulat anul trecut teste similare, însă rezultatele au fost considerate ca lipsite de credibilitate pe pieţele financiare, deoarece standardele folosite de statele membre pentru evaluarea băncilor au variat larg în spaţiul comunitar.
În acest an, nou-înfiinţata Autoritate Bancară Europeană, o agenţie pan-europeană de supraveghere a băncilor, cu sediul la Londra, încearcă să elimine semnele de întrebare legate de rigoarea testelor. Un factor cheie este aşa-numitul proces de "peer review", prin care rezultatele fiecărei bănci vor fi verificate şi de autorităţile din alte state decât ţara de origine a instituţiei de credit.
Băncile au început în luna aprilie să depună date legate de performanţele lor în diverse scenarii economice ipotetice pregătite de Autoritatea Bancară, cu ajutorul Băncii Centrale Europene şi al altor instituţii de reglementare şi supraveghere.
O verificare iniţială derulată de Autoritatea Bancară a dezvăluit numeroase cazuri în care dosarele depuse de bănci au cuprins inexactităţi evidente sau omisiuni, potrivit surselor citate.
Recent, instituţia a trecut la procesul mai complicat de evaluare dacă băncile şi autorităţile naţionale au aplicat standarde suficient de dure pentru calcularea datelor în diverse scenarii.
Concluziile preliminare ale oficialilor europeni sunt că multe bănci au depus date care tind să minimalizeze vulnerabilităţile la o criză economică, au adăugat sursele pentru WSJ. Mai exact, principalele nemulţumiri ale Autorităţii Bancare se referă la estimările băncilor privind ratele de default ale unor clienţi şi la modul în care bazele de finanţare ar rezista în timpul unei crize.
Autoritatea europeană a transmis aceste temeri către instituţiile naţionale vizate, iar multe bănci vor fi nevoite să depună o nouă rundă de date pentru a satisface cerinţele UE, au arătat sursele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Mişcarea prin care românii ar putea avea un preţ mult mai mic la gaz din 2026. ”Ne-am putea decupla de la acest mecanism”
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO