Închirierea în regim hotelier a devenit tot mai atractivă pentru investitorii în imobiliare

Segmentul închirierilor în regim hotelier a devenit pe parcursul ultimilor ani tot mai atractiv pentru investitorii în imobiliare, iar două oraşe-magnet atât pentru aceştia, cât şi pentru turişti sunt Braşov şi Constanţa, potrivit unei analize realizate de imobiliare.ro.

Urmărește
96 afișări
Imaginea articolului Închirierea în regim hotelier a devenit tot mai atractivă pentru investitorii în imobiliare

„Braşov sau Constanţa? Este o întrebare ce apare des pe buzele investitorilor pe segmentul chiriilor în regim hotelier. Fiecare din cele două oraşe are propriile atuuri şi ambele au o infrastructură de property management dezvoltată pentru a putea gestiona această activitate de la distanţă. În cele din urmă, un randament mediu la nivelul oraşelor este greu de estimat, astfel încât profitabilitatea trebuie calculată în funcţie de caracteristicile fiecărei proprietăţi începând cu amplasamentul exact şi continuând cu facilităţile oferite, existenţa unui loc de parcare, nivelul de echipare şi mobilare etc”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Compania a realizat o analiză detaliată despre modalităţile prin care poţi identifica locuinţe cu potenţial ridicat de valorificare prin închirierea în regim hotelier, venind astfel în ajutorul celor interesaţi să facă investiţii imobiliare în aceste destinaţii îndrăgite de români, dar şi de străinii care ne vizitează ţara.

Concluzia este că segmentul închirierilor în regim hotelier este puternic influenţat de sezonalitate. Turiştii ajung în Braşov în număr mare pe tot parcursul anului, oraşul dispunând de numeroase puncte de atracţie şi punându-le la dispoziţie opţiuni de petrecere a timpului liber indiferent de anotimp. Profitabilitatea segmentului închirierilor în regim hotelier este strâns legată de sezonul estival în cazul proprietăţilor din Constanţa.

De cele mai multe ori, apartamentele care pot fi închiriate în regim hotelier sunt alese de familii. Locuinţele care pun la dispoziţia turiştilor şi un loc de parcare sunt preferate de aceştia.

Sunt potrivite pentru închirierea în regim hotelier în special garsonierele şi apartamentele cu 2 camere. Apropierea faţă de centrul oraşului este văzută, în general, ca un avantaj de turişti.

Este de preferat să investeşti într-o locuinţă nouă. Amenajarea sa este extrem de importantă, o poate diferenţia uşor de alte locuinţe disponibile pe piaţă şi o poate face astfel mai profitabilă.

Preţurile de achiziţie sunt mai ridicate în Braşov, decât în Constanţa. Locuinţele noi se vând, totodată, cu preţuri mai mari decât cele vechi.

Potenţialul turistic este evident în cazul ambelor oraşe, acestea fiind puncte de atracţie majore pe harta României. Braşovul atrage turişti în mod constant pe parcursul anului. Constanţa depinde, mai degrabă, de activitatea din sezonului estival.

După numărul de sosiri ale turiştilor, dar şi după înnoptările acestora în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, inclusiv apartamente şi camere de închiriat, judeţul Braşov s-a poziţionat în prima jumătate a anului pe locul al doilea la nivel naţional, după Bucureşti, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Constanţa a ocupat poziţia a treia pe ţară în aceeaşi perioadă.

Un vârf pe plan turistic poate fi observat în ambele cazuri în luna august, moment în care şi preţurile cresc considerabil.

Pandemia a schimbat unele dintre obiceiurile turiştilor şi i-a făcut pe unii dintre aceştia să treacă de la cazarea la hotel la apartamente.

„Apartamentele care pot fi închiriate în regim hotelier sunt preferate de familiile cu unul sau mai mulţi copii. Un cuplu se va caza destul de rar într-un apartament, pentru că la acelaşi preţ primeşte o cameră la un hotel unde are şi mic dejun”, a declarat Alexandru Muntean, Managing Partner iAdvise, agenţie imobiliară din Braşov, în cadrul unui webinar.

Localizarea proprietăţii în care urmează să investeşti nu poate fi neglijată, dacă vrei să ai succes pe acest segment al pieţei. „Le recomand celor care vor să facă acest gen de investiţie achiziţia unei proprietăţi în zonele centrale sau semicentrale ale oraşelor”, a mai adăugat el.

Apartamentele noi aflate cât mai aproape de km 0 al oraşului, dar şi cele vechi din imobile cu o arhitectură frumoasă îi atrag pe turişti. Locuinţele care se pretează cel mai bine închirierii în regim hotelier sunt studiourile şi apartamentele cu 2 camere, este de părere Alexandru Muntean.

„Le recomand celor care fac o astfel de investiţie să nu mobileze şi să nu utileze singuri apartamentele. Chiar dacă este un cost de câteva mii de euro la început, le garantez că în cel mult 2 ani îl amortizează, dacă apelează la un specialist”, a mai explicat el.

Investitorii trebuie să plătească mai mult pentru a cumpăra un apartament în Braşov decât dacă optează pentru o proprietate în Constanţa.

Apartamentele noi din Braşov au fost scoase la vânzare, în medie, luna trecută cu 2.295 euro/mp, în timp ce o locuinţă similară putea fi cumpărată cu 1.833 euro/mp în Constanţa, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.

Apartamentele vechi pot fi achiziţionate, în medie, cu 1.912 euro/mp în Braşov şi cu 1.648 euro/mp în Constanţa.

Pe lângă costul de achiziţie, cei care vor să investească într-o locuinţă pe care să o închirieze ulterior în regim hotelier trebuie să ia în considerare şi sumele aferente impozitelor pe care le vor plăti şi asigurările pe care le vor încheia, alături de costuri legate de curăţenie, administrarea şi mentenanţa proprietăţii, consumabile, dar şi costurile de promovare a proprietăţii pe diverse canale.

Tarifele practicate la închirierea în regim hotelier sunt influenţate de zona în care se află locuinţa, dar şi de suprafaţa şi dotările sale. Turiştii preferă proprietăţile care le pun la dispoziţie şi un loc de parcare.

În momentul de faţă, un apartament cu 2 camere situat în centrul Braşovului, care a primit recenzii excelente din partea celor găzduiţi anterior şi dispune de loc de parcare, poate fi închiriat în timpul săptămânii de o familie cu un copil cu o sumă cuprinsă între 315 şi 770 lei/noapte, echivalentul a 63-155 euro/noapte.

Un apartament cu 2 camere aflat în Constanţa, cu vedere la mare, parcare, care a obţinut recenzii excelente poate fi închiriat, în această perioadă, de o familie cu un copil cu 325-675 lei/noapte (65-136 euro/noapte). În zona Mamaia-Năvodari preţurile sunt în unele cazuri mai mari. Achiziţia unui apartament în această zonă a litoralului este, însă, mai costisitoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici