Încrederea directorilor de companii privind perspectivele de angajare este în scădere

Perspectivele României se stabilizează, pe fondul îmbunătăţirii încrederii în economie, a termenelor de plată a creanţelor şi planurilor de investiţii, dar încrederea directorilor de companii a scăzut în privinţa perspectivelor de angajare şi relaxarea reglementărilor,potrivit unui studiu Deloitte.

Urmărește
243 afișări
Imaginea articolului Încrederea directorilor de companii privind perspectivele de angajare este în scădere

Încrederea directorilor de companii privind perspectivele de angajare este în scădere (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Deloitte a anunţat, miercuri, concluziile celei de-a cincea ediţii a Deloitte Business Sentiment Index, realizat pe baza opiniilor şi previziunilor exprimate de directori din cele mai mari companii din Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia.

"De la ultima ediţie a studiului, în trimestrul trei al anului trecut, numărul directorilor executivi optimişti a rămas în mare acelaşi (39%), în timp ce procentul pesimiştilor a scăzut de la 20% la 13%. În plus, directorii români sunt mai relaxaţi în privinţa termenelor de plată a creanţelor (84% dintre ei spun că facturile sunt plătite într-o perioadă de timp sigură sau relativ sigură, faţă de 70% la ediţia anterioară; în acelaşi timp, numărul companiilor care spun că termenele de plată sunt excesive a scăzut de la 30% la 16%)", a declarat într-un comunicat George Mucibabici, preşedintele Deloitte România.

Cu toate acestea, deteriorarea încrederii pe anumite paliere, cu precădere în zona angajărilor, a adus României doar un punct în plus la indicele de ţară, până la 115.

"Nu este neapărat un lucru rău, ci mai degrabă efectul unor schimbări structurale în derulare sau necesare în contextul local de business. Calitatea forţei de muncă şi interesul limitat faţă de inovaţie sunt două exemple", a spus Mucibabici.

La întrebarea privind perspectivele forţei de muncă în următoarele 12 luni, 58% dintre respondenţii din România au răspuns că vor menţine nivelul angajaţilor, iar un procent în scădere, de la 23% în trimestrul al treilea din 2010, la 10%, a indicat o creştere a numărului de angajaţi.

"Pe de o parte, această statistică arată că directorii din România se concentrează pe restructurarea personalului actual, investind în dezvoltarea talentului şi instrumente inovative de management al performanţei. Pe de altă parte, un astfel de răspuns poate sublinia dificila sarcină pe care o au toţi angajatorii din România în acest moment - resurse limitate de candidaţi calificaţi, în condiţiile în care interesul cade cu precădere pe angajarea de personal cu experienţă şi pe poziţii cheie", a declarat Doina Patrubani, Director Coordonator al Deloitte Consultanţă şi expert pe consultanţă în resurse umane.

În acord cu sentimentul general, directorii din România sunt mai pesimişti cu privire la mediul de reglementare. Opinia generală rămâne negativă în regiune, procentul optimiştilor coborând de la 18% în trimestrul al treilea al anului trecut la 8%. În mod similar, numai 10% dintre respondenţii din România consideră că mediul de reglementare va fi relaxat în următorul an, faţă de 20% în T3 2010.

"Toate economiile din lume au devenit mai prudente în privinţa reglementărilor, după ce un mediu prea relaxat a provocat cea mai mare criză economică şi fiscală din istoria modernă. Nu este surprinzător, deci, că ţările din Europa Centrală sunt la fel de atente când vine vorba de o liberalizare excesivă. În plus, România are în aceste moment un acord cu FMI, ceea ce limitează şi mai mult iniţiativele guvernamentale", a adăugat Mucibabici.

Majoritatea directorilor intervievaţi preferă să aplice în continuare modele de business tradiţionale, în loc să apeleze la inovaţie. Întrebaţi de rolul inovaţiei în creşterea companiei, aproape un sfert (23%) consideră ca acesta se va diminua în următorii trei ani, ceea ce reprezintă cea mai pesimistă perspectivă din rândul ţărilor chestionate.

Rezultatele arată că 64% dintre executivii români nu ştiu (16%) sau nu au realizat investiţii locale în activităţi de cercetare şi dezvoltare (48% - cel mai ridicat procent comparativ cu restul ţărilor participate la studiu) în 2010. De asemenea, un procent semnificativ de 71% dintre participanţi spun că bugetul de cercetare şi dezvoltare se va diminua în următorii cinci ani.

Pe ansamblu, indicele principal pe regiune a urcat la 119, cu cinci puncte peste ediţia din octombrie 2010. Indicele reflectă punctul de vedere al liderilor de afaceri din România, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia şi Croaţia. Rezultatele au la bază un studiu realizat la nivel executiv în aproape 200 de companii. Eşantionul a fost selectat din rândul celor mai mari 200 de companii din fiecare ţară.

Concluziile studiului arată că procentul directorilor dispuşi să majoreze bugetele de investiţii în următoarele 12 luni aproape s-a dublat, faţă de prima ediţie a studiului, din septembrie 2009. Se remarcă însă diferenţe de la ţară la ţară, apetitul fiind mai mare în Cehia, Slovacia şi Polonia, faţă de Croaţia, Ungaria sau România. Reluarea exporturilor spre Germania, de asemenea în proces de revigorare economică, poate sta în spatele acestei perspective pozitive în ţări unde industria prelucrătoare este în mare parte dependentă de exporturi, mai arată Deloitte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici