- Home
- Economic
- (01.05.2023, 17:44)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU India depăşeşte China ca număr de locuitori. Ce urmează?
- Cum a ajuns populaţia Indiei atât de mare? Ce urmează pentru India?
- Creşterea populaţiei Indiei încetineşte, iar pe plan economic rămâne o ţară săracă cu nivel scăzut de trai
- "Educaţia este cea mai bună pilulă contraceptivă care poate fi dată unei femei", susţine un expert
Urmărește
4283 afișări
Hepta
Cum a ajuns populaţia Indiei atât de mare? Ce urmează pentru India?
Numărarea milioanelor de oameni nu este niciodată o sarcină uşoară, dar Naţiunile Unite transmit că ultimele sale calcule arată că până la sfârşitul acestui weekend, India va avea mai mulţi oameni decât China, marcând o schimbare epocală în demografia globală.
Cea mai mare parte a lumii a crescut cu China deţinând titlul de cea mai populată ţară din lume, dar zeci de ani de politici restrictive care limitează familiile la un copil au încetinit dramatic rata natalităţii în China, permiţând Indiei să avanseze.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
În urmă cu câţiva ani, prim-ministrul Narendra Modi şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la „explozia populaţiei” din India şi a laudat familiile care au analizat cu atenţie impactul demografiei asupra naţiunii.
„În India secolului 21, capacitatea de a împlini visele începe cu o persoană, începe cu o familie. Dacă populaţia nu este educată, nu este sănătoasă, atunci nici căminul, nici ţara nu pot fi fericite”, a spus Modi.
CNN a analizat datele privind perspectivele populaţiei mondiale ale ONU şi a vorbit cu experţi privind schimbările demografice din India.
În anii 1960, când bunicii de astăzi aveau copii, rata fertilităţii Indiei era de 6, aproximativ aceeaşi rată ca în unele ţări africane acum.
Dar, potrivit guvernului, rata totală de fertilitate a Indiei a scăzut la 2,0 în ultima perioadă de evaluare la nivel naţional din 2019 până în 2021, fiind în scădere de la 3,4 din 1992 până în 1993.
„Când rata fertilităţii scade, populaţia continuă să crească timp de câteva decenii. Şi asta se datorează faptului că cohortele mai tinere şi mari cresc încă până la acea vârstă când devin părinţi”, a declarat Frank Swiaczny, cercetător principal la Institutul Federal de Cercetare a Populaţiei.
Dar populaţia Indiei va continua să crească lent din cauza numărului considerabil de femei care intră în anii lor de reproducere.
„Ceea ce ne-a surprins cu adevărat este că cea mai mare rată de fertilitate din India – 3,0 în Bihar – nu este chiar atât de mare”, a spus Barbara Seligman, director de strategie şi creştere şi vicepreşedinte senior la PRB, un grup nonprofit care se concentrează pe date demografice şi cercetarea populatiei.
„Toate statele, cu excepţia celor cinci - Bihar, Meghalaya, Uttar Pradesh, Jharkhand, Manipur - sunt la acest nivel şi, în special, toate sunt în nord.
Conform clasificării ONU, India este acum o „societate îmbătrânită”, ceea ce înseamnă că 7% din populaţia sa are 65 de ani sau mai mult. În unele state, de exemplu în Kerala din sudul Indiei, populaţia de peste 65 de ani s-a dublat în ultimii 30 de ani şi este acum la 12%.
„Vom vedea tot mai multe state în următorii 30 de ani îmbătrânind aşa cum este Kerala acum”, a spus Seligman.
Creşterea populaţiei Indiei încetineşte
Este posibil ca India să fi depăşit China în ceea ce priveşte populaţia totală, dar datele ONU arată, de asemenea, că rata sa de creştere a încetinit.
Între 1971 şi 1981, populaţia Indiei a crescut în medie cu 2,2% în fiecare an. Până în 2001 până în 2011, aceasta a scăzut la 1,5% şi este chiar mai mică acum. Conform previziunilor ONU, populaţia Indiei este de aşteptat să atingă un vârf de aproximativ 1,7 miliarde de oameni în 2064.
În prezent, peste 40% dintre rezidenţii ţării au mai puţin de 25 de ani, iar vârsta medie estimată în 2023 este de 28 de ani – cu aproape un deceniu mai tânăr decât a Chinei – conform datelor ONU.
În 2021, populaţia de vârstă activă a Indiei era de peste 900 de milioane şi se preconizează că va atinge 1 miliard în următorul deceniu, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
India poate avea cea mai mare parte din populaţia de astăzi în vârstă de muncă, dar experţii spun că naţiunea are nevoie de politici puternice pentru a-şi valorifica tineretul.
Cu toate acestea, în ciuda averilor sale, bogăţia Indiei nu este distribuită uniform
Poonam Muttreja, directorul executiv al Fundaţiei pentru Populaţie din India, a declarat că abordarea decalajului este „imperativă pentru ca India să progreseze în a-şi îndeplini aspiraţiile de a fi o ţară dezvoltată”.
Deşi rămâne una dintre cele mai sărace ţări din lume pe cap de locuitor, India urcă în clasamentul economic global - economia sa de aproape 3,5 trilioane de dolari este acum a cincea ca mărime din lume şi printre cele cu cea mai rapidă creştere.
În 2023, Banca Mondială se aşteaptă ca India să depăşească toate celelalte economii majore, cu o creştere de 6,6%, comparativ cu 4,3% pentru China şi doar 0,5% pentru Statele Unite, în timp ce, în anumite previziuni, se aştepta să ocupe locul 3 în 2023.
În următorii 10 ani ar putea deveni a treia mare putere economică cu un PIB de 10 trilioane de dolari până în 2035.
Sărăcia rămâne o realitate zilnică pentru milioane de indieni, iar experţii spun că, deşi ţara are o populaţie mare de tineri pregătiţi şi dispuşi să muncească, comparativ cu alte ţări, cifrele arată că nu există suficiente locuri de muncă pentru ei.
Problema este mai gravă în regiunile dezavantajate economic din nord, care se bazează în mare măsură pe agricultură. Uttar Pradesh, de exemplu, găzduieşte 17% din populaţia Indiei, dar are doar 9% din locurile de muncă din domeniul industrial.
Sabina Dewan, cercetător senior în vizită la Centrul de Cercetare a Politicii, spune că creşterea populaţiei poate fi o „forţă productivă extraordinară pentru economie”, dar creşterea economică „se bazează pe furnizarea de locuri de muncă de bună calitate, productive şi bine remunerate”.
Şi asta începe cu a investi mai mult în educaţie dincolo de şcoala primară, în special pentru femei.
Educaţia este cea mai bună pilulă contraceptivă care poate fi dată unei femei, a adăugat Muttreja
„Trebuie să ne consolidăm sistemul de şcoală secundară, să îl facem mai sigur şi mai aproape de locul în care sunt fetele, deoarece mulţi părinţi nu îşi trimit fiicele la şcolile secundare, care sunt departe, din cauza problemelor de securitate”, a spus Muttreja.
Odată ce părăsesc şcoala, nivelul de participare a femeilor la forţa de muncă, estimarea forţei de muncă active şi a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, a fost de doar 19% în 2021, arată datele Băncii Mondiale.
Dewan de la Centrul de Cercetare a Politicii a spus că dacă India nu obţine echilibrul corect, riscă să irosească avantajul considerabil de a fi cea mai populată ţară din lume, cu cea mai mare cotă din lume din capitalul uman.
„Furnizarea educaţiei şi a locurilor de muncă suficiente de bună calitate este uriaşă”, a spus ea.
„Dacă nu creăm suficiente locuri de muncă bune, irosim potenţialul extraordinar al lucrătorilor noştri. Şi am putea să ne uităm la o populaţie de tineri care are aspiraţii mai mari decât oricând, dar puţine oportunităţi de generare de venituri”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: CNN: 14 milioane de locuri de muncă vor dispărea în următorii cinci ani din cauza inteligenţei artificiale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe