- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Indicele PMI indică scăderea economiei mondiale pentru a doua lună consecutiv în martie
- Indicatorul PMI (Purchasing Managers Index) al Markit Economics indică scăderea economiei mondiale pentru a doua lună consecutiv în martie
- Evoluţia e determinată de deteriorarea semnificativă din sfera serviciilor, în contextul incidenţei şocului pandemiei în Europa şi SUA
- Se evidenţiază deteriorarea puternică a componentelor comenzi noi, locuri de muncă şi perspective de evoluţie pe termen scurt
Sursa foto: Profimedia
Markit Economics a publicat recent datele cu privire la evoluţia indicatorilor PMI (Purchasing Managers Index) din industria prelucrătoare şi sectorul de servicii din economia mondială în luna martie şi primul trimestru al anului curent, relevă o analiză a Băncii Transilvania. Aceşti indicatori sunt estimaţi împreună cu JPMorgan şi prezintă dinamica comenzilor noi, producţiei, locurilor de muncă şi preţurilor în principalele ramuri ale economiei. Pragul de 50 puncte separă creşterea de scădere.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Surse: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
-
Rezultate parţiale după numărarea voturilor din aproape 70% dintre secţiile de votare. Ciolacu pe unu, Georgescu pe doi, Simion pe trei. Lasconi pe 4, dar aşteptă marile oraşe
-
Alegeri prezidenţiale. Noi rezultate EXIT-POLL. Ciolacu scade, Lasconi şi Georgescu cresc
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
Statisticile indică scăderea economiei mondiale pentru a doua lună consecutiv în martie, evoluţie determinată, îndeosebi de deteriorarea semnificativă din sfera serviciilor, în contextul incidenţei şocului pandemiei în Europa şi SUA (economii cu o pondere foarte ridicată a sectorului terţiar în PIB).
Pe de altă parte, indicatorul PMI din industria prelucrătoare s-a ameliorat cu un ritm lunar de 0.5 puncte la 47,6 puncte în martie. Cu alte cuvinte, industria prelucrătoare a continuat să scadă luna trecută, dar ritmul de declin s-a redus în intensitate, ca urmare a relansării din China.
Diminuarea comenzilor noi cu cel mai sever ritm din martie 2009 (determinată de şocul la nivel de ofertă, urmat de şocul în sfera cererii) exprimă premise nefavorabile pentru dinamica industriei prelucrătoare pe termen foarte scurt.
Pe de altă parte, componentele producţie şi locuri de muncă au continuat să scadă în martie, dar cu ritmuri în atenuare raportat la luna februarie.
Din perspectiva analizei pe regiuni se evidenţiază redinamizarea industriei prelucrătoare în China (indicatorul PMI la 50.1 puncte în martie, după nivelul de 40.3 puncte în februarie), pe fondul relansării graduale a activităţii economice după şocul pandemiei.
Componenta bunuri de investiţii a fost cea mai afectată ramură a industriei prelucrătoare în martie, ceea ce exprimă premise nefavorabile pentru investiţiile productive în economia mondială în trimestrul II.
Indicatorul PMI din sfera serviciilor s-a deteriorat însă puternic luna trecută: declin cu 10.1 puncte faţă de februarie la 37 puncte (nivel minim istoric).
Se evidenţiază deteriorarea puternică a componentelor comenzi noi, locuri de muncă şi perspective de evoluţie pe termen scurt, în contextul răspândirii pandemiei din Asia spre Europa şi SUA (economii cu o pondere majoră a serviciilor în PIB).
Prin urmare, indicatorul PMI Compozit (industria prelucrătoare şi servicii) s-a diminuat cu un ritm lunar de 6.7 puncte la 39.4 puncte în martie, cel mai redus nivel din ultimii 11 ani.
Declinul comenzilor noi şi comenzilor noi de export cu cele mai severe ritmuri de când se calculează aceşti indicatori exprimă premise nefavorabile pentru dinamica investiţiilor pe termen scurt.
De asemenea, componenta locuri de muncă s-a deteriorat cu cel mai abrupt ritm din iulie 2009.
Din perspectiva analizei regionale se evidenţiază deteriorarea indicatorului PMI Compozit din Zona Euro, Japonia şi Statele Unite în luna martie.
Ne aşteptăm ca economia mondială să intre în recesiune în trimestrul II, pe fondul şocului indus de pandemie, care a determinat implementarea de măsuri de închidere a activităţii economice pentru a evita o criză de sănătate publică de proporţii, notează Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.
Pe de altă parte, subliniem faptul că măsurile monetare şi fiscal-bugetare fără precedent implementate în ultimele săptămâni vor susţine o relansare rapidă a economiei mondiale după depăşirea crizei sanitare. În acest context, menţionăm faptul că se acumulează semnale de ameliorare a indicatorilor care comensurează pandemia, aspect evidenţiat şi în ultimul grafic din partea dreaptă.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO