Indicele ROBOR la 3 luni a atins minimul istoric de 0,70% pe an, creditele s-ar putea ieftini

Românii care au contractat credite în lei ar putea achita rate mai mici din luna octombrie, după ce indicele financiar ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează dobânda variabilă pentru împrumuturile în moneda naţională, a coborât la minimul istoric de 0,70% pe an.

Urmărește
2920 afișări
Imaginea articolului Indicele ROBOR la 3 luni a atins minimul istoric de 0,70% pe an, creditele s-ar putea ieftini

Indicele ROBOR la 3 luni a atins minimul istoric de 0,70% pe an, creditele s-ar putea ieftini (Imagine Andrei Pungovschi / Mediafax Foto)

ROBOR cu scadenţa la trei luni a scăzut marţi cu 0,2 puncte procentuale faţă de şedinţa de luni, până la 0,70% pe an. La începutul anului 2015, ROBOR la trei luni era de 1,68% pe an, iar maximul istoric – de 125,54% – a fost atins la data de 9 februarie 1999, reiese din seriile de date publicate de Banca Naţională a României.

ROBOR la 3 luni este una dintre principalele componente ale costurilor de creditare, care de regulă se adaugă dobânzii comerciale oferite de finanţatori în contractele de împrumuturi în lei. Această dobândă a scăzut continuu de la începutul anului, evoluând sub pragul de 1% şi ajungând la 0,70% în prezent, astfel că s-au creat condiţiile pentru ieftinirea împrumuturilor, în special a celor în lei la care dobânda este variabilă.

Cele mai multe bănci îşi actualizează trimestrial nivelul dobânzilor pentru credite, astfel că, dacă trendul se menţine, românii ar putea plăti din octombrie (începutul trimestrului IV) mai puţin pentru ratele la împrumuturi.

Băncile calculează dobânda pentru un credit în lei cu dobândă variabilă în funcţie de nivelul ROBOR la trei luni la care adaugă o marjă de 2-3 puncte procentuale pentru creditele ipotecare în lei şi de 8-12 puncte procentuale pentru creditele de consum în lei.

Pentru creditele acordate prin programul „Prima Casă“, dobânda se calculează în funcţie de ROBOR la trei luni plus o marjă de 2%.

O prognoză recentă a ING Bank a arătat că indicatorul ROBOR la 3 luni şi-ar putea inversa trendul, urcând la 2,5% în 2017 şi la 3% în 2018, lucru care ar însemna o creştere substanţială a costurilor la creditele pentru consum acordate în lei populaţiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici