- Home
- Economic
- BUCUREŞTI , (10.05.2023, 15:10)
- Claudia Medrega
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Indiciul care arată că piaţa imobiliară se contractă
Apetitul românilor pentru locuinţe pe credit a început să frâneze în primul trimestru (T1) din acest an, scrie Ziarul Financiar.
Urmărește
3782 afișări
Numărul creditelor ipotecare a scăzut
Apetitul românilor pentru locuinţe pe credit a început să frâneze în primul trimestru (T1) din acest an într-un context caracterizat de inflaţie mare şi creştere a dobânzilor, iar declinul creditării ipotecare s-a simţit şi în piaţa rezidenţială, cu efecte viitoare în lanţ asupra vânzărilor de mobilă sau electrocasnice. Românii au luat în luna martie 2023 credite ipotecare noi în lei în volum de circa 1,9 miliarde de lei, în scădere cu 300 milioane de lei, respectiv cu 13,5% sub nivelul din martie 2022, potrivit datelor BNR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Declinul a fost influenţat şi de saltul dobânzilor. La creditele ipotecare noi în lei dobânda medie a urcat în martie 2023 la 8,37% după ce în 2022 a fost sub 8%, iar în decembrie 2021 coborâse la 4%.
Ipotecarele noi în lei şi-au accelerat scăderea în martie, după ce în februarie declinul anual a fost de circa 6%, iar în ianuarie 2023 a fost chiar o creştere a volumului, cu 16% faţă de ianuarie 2022.
În plus, nu se ştie cât din volumul ipotecarelor noi în lei sunt credite noi contractate şi cât sunt de fapt refinanţări, în condiţiile în care ecartul valoric dintre indicii IRCC şi ROBOR a determinat mii de români să-şi treacă ipotecarele de la ROBOR la referinţa IRCC, aceste credite convertite figurând ca fiind noi.
Concret, o influenţă asupra volumului ipotecarelor noi a venit şi de la conversia creditelor vechi legate de ROBOR, care a avut o medie de 7,1% în T1/2023 (şi era 6,85% la final de martie), în credite legate de noul indice IRCC, care a fost în T1/2023 de 5,7%.
Această soluţie de înlocuire a ROBOR la 3 luni (folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, cu IRCC (folosit pentru creditele noi de după 2019), în contractele de credit a ajutat o perioadă persoanele fizice afectate de creşterea accentuată a costurilor de împrumut.
În piaţa rezidenţială, în T1/2023 vânzările de apartamente s-au redus cu 23% la nivel naţional, faţă de acelaşi interval din 2022, şi cu 22% în Capitală, potrivit unei analize a Colliers. În Iaşi scăderea a fost de 26%, în Timişoara de 25%, iar în Cluj Napoca s-au vândut cu 36% mai puţine apartamente, comparativ cu T1/2022.
Deja pe piaţa bancară românească unele bănci în căutare de clienţi lansează tot felul de oferte promoţionale pentru refinanţarea creditelor, cu dobânzi mai mici, fixe pentru mai mulţi ani. De exemplu, BRD, a treia cea mai mare bancă de pe piaţa locală, a lansat la începutul lunii mai o ofertă de refinanţare a creditelor ipotecare/imobiliare în lei de la alte bănci cu o dobândă de 5,99%, fixă în primii trei ani, ulterior dobânda devenind variabilă (IRCC+2,5%).
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe