Industria auto europeană, în cădere liberă. Maşinile electrice nu mai salvează situaţia

  • Industria auto europeană se confruntă cu o criză fără precedent, iar cifrele recent publicate de Asociaţia Producătorilor Europeni de Automobile (ACEA) confirmă cele mai pesimiste previziuni.
  • În august 2024, vânzările de maşini noi în Europa au scăzut dramatic.
Urmărește
307 afișări
Imaginea articolului Industria auto europeană, în cădere liberă. Maşinile electrice nu mai salvează situaţia

Conform datelor ACEA, luna trecută s-au înmatriculat doar 755.717 maşini noi în Uniunea Europeană, Regatul Unit şi ţările AELS, marcând o scădere alarmantă de 16,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Germania, liderul tradiţional al industriei auto europene, a suferit o lovitură devastatoare, cu o scădere de 27,8% a vânzărilor, în timp ce Franţa a înregistrat o scădere de 24,3%.

Dar vestea care a şocat cel mai mult industria este prăbuşirea vânzărilor de maşini electrice. În august, vânzările de vehicule 100% electrice au scăzut cu 36%, de la 196.686 la 125.833 unităţi. Această tendinţă pune sub semnul întrebării eficacitatea tranziţiei energetice în forma sa actuală.

Ministrul italian pentru întreprinderi şi Made in Italy, Adolfo Urso, a anunţat că va cere o revizuire urgentă a regulamentelor UE privind emisiile de CO2 pentru vehicule noi. ACEA s-a aliniat acestei poziţii, cerând „măsuri urgente" pentru a aborda criza, scrie Il Messaggero.

Experţii subliniază că problema depăşeşte simpla tranziţie către vehicule electrice. În Europa se vând mult mai puţine maşini în general, iar tinerii nu mai consideră automobilul un obiect indispensabil. În plus, presiunea crescândă din partea producătorilor chinezi ameninţă să destabilizeze şi mai mult piaţa europeană.

Gigantul german Volkswagen este printre cei mai afectaţi, cu zvonuri despre posibile închideri de fabrici şi concedieri masive. Grupul ar putea fi nevoit să sacrifice 2-3 fabrici şi să concedieze cel puţin 15.000 de angajaţi pentru a face faţă situaţiei financiare dificile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici