- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (06.03.2015, 10:04)
- Raluca Ghinea
Industria, comunicaţiile şi impozitele nete pe produs au ajutat anul trecut la creşterea PIB cu 2,9%
Produsul intern brut s-a situat anul trecut la 669,5 miliarde lei (150,8 miliarde euro) preţuri curente, în creştere cu 2,9% în termeni reali faţă de 2013, contribuţii semnificative la creşterea economică având industria (0,9%),informaţiile şi comunicaţiile (0,6%) şi impozitele nete pe produs (0,4%)
Urmărește
420 afișări
Industria, comunicaţiile şi impozitele nete pe produs au ajutat anul trecut la creşterea PIB cu 2,9% (Imagine: Publimedia/Shutterstock)
Astfel, industria, al cărei volum de activitate s-a majorat anul trecut cu 3,5%, a avut o contribuţie de 0,9% la creşterea PIB, cu o pondere de 24% la formarea acestuia, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică.
Totodată, informaţiile şi comunicaţiile, cu un plus al volumului de activitate de 11%, au avut un aport de 0,6% la creşterea PIB, la o pondere de 6% la formarea acestuia.
O contribuţie pozitivă au avut-o şi impozitele nete pe produs (0,4%), a căror pondere la formarea PIB a fost de 11,5% şi care au înregistrat o creştere a volumului lor cu 3,4%. De asemenea, contribuţii de câte 0,3% la avansul economic au adus categoria Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante, cea a tranzacţiilor imobiliare, precum şi sectorul Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Agricultura, silvicultura şi pescuitul au adus un plus de 0,1% la creşterea economică de anul trecut, la fel ca activităţile de spectacole, culturale şi recreative, reparaţiile de produse de uz casnic şi alte servicii. Construcţiile au reprezentat un sector neutru, cu contribuţie "zero", precum şi categoria administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială.
Pe de altă parte, reducerea volumului de activitate din sectorul de intermediere financiară şi asigurări cu 2,7% a avut un impact negativ asupra evoluţiei PIB, contribuţia sa la creşterea economică fiind de -0,1%.
Citeşte şi:
Aproape 42.600 locuinţe au fost terminate anul trecut, în scădere cu 1.000 de unităţi faţă de 2013
Din punctul de vedere al utilizării PIB, cele mai importante contribuţii la creşterea acestuia le-au avut cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei (+2,9%), cu o pondere de 60,9% la utilizarea PIB şi al cărei volum s-a majorat cu 4,9%, precum şi cheltuiala pentru consumul final al administraţiilor publice (+0,6%), cu o pondere de 14,2% la utilizarea PIB şi al cărei volum s-a majorat cu 3,8%.
Citeşte şi:
România a sacrificat în ianuarie animale şi păsări mai multe şi mai grase faţă de ianuarie 2014
Ca urmare a scăderii volumului formării brute de capital fix cu 3,6%, aceasta a avut o contribuţie negativă la creşterea PIB de 0,8%.
În ultimul trimestru al anului trecut, produsul intern brut a fost de 198,83 miliarde lei preţuri curente serie brută, în creştere cu 2,6% în termeni reali faţă de aceeaşi perioadă din 2013. Ca serie ajustată sezonier, PIB estimat s-a plasat la 169,5 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,5% faţă de trimestrul anterior şi cu 2,5% faţă de ultimul trimestru din anul precedent.
"Ca urmare a revizuirii seriei brute, prin includerea unor informaţii suplimentare pentru anul 2014, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de varianta semnal a Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2014", se precizează în comunicatul INS.
Astfel, datele pe serie ajustată sezonier aferente trimestrului al doilea al anului trecut au fost revizuite în scădere, rezultând o contracţie a PIB de 0,5% comparativ cu trimestrul precedent, în loc de 0,4%.
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. A început deportarea în masă a imigranților ilegali
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump