Prima pagină » Economic » Industria criptomonedelor, într-o stare de „frică extremă” după anunțul tarifelor lui Trump

Industria criptomonedelor, într-o stare de „frică extremă” după anunțul tarifelor lui Trump

Anunțul privind noile tarife comerciale impuse de Donald Trump a avut un impact negativ asupra piețelor financiare, iar piața cripto se află acum într-o stare de „frică extremă” după ce au fost înregistrate scăderi majore, conform indicelui Fear and Greed.
Industria criptomonedelor, într-o stare de „frică extremă” după anunțul tarifelor lui Trump
Sursa foto: Hepta/Mediafax Foto
Laura Buciu
08 apr. 2025, 11:41, Economic

În aceste condiții, pe măsură ce provocările macroeconomice vor continua, evoluția pieței va depinde de acțiunile investitorilor din următoarea perioadă, arată o analiză realizată de Bitget, lider global în schimbul de criptomonede.

Bitcoin, care își menținuse valoarea peste pragul de 80.000 de dolari în cursul zilei de vineri, a înregistrat un declin important în weekend, scăzând cu peste 5% în doar 24 de ore. La rândul ei, și Ethereum a fost afectat, înregistrând o scădere de 12% într-o singură zi. Aceste evoluții, în ciuda unor posibile semnale pozitive precum reducerea presiunii la vânzare și un număr mai mic de vânzări de ETF-uri spot pe Bitcoin, sugerează că alți factori macroeconomici ar putea influența piața, mai arată analiza Bitget.

Criptomonedele Bitcoin și Ethereum au intrat într-o fază critică de compresie a prețurilor, pe fondul tensiunilor macroeconomice tot mai accentuate, BTC tranzacționându-se în prezent într-un interval cuprins între 68.000 și 85.000 de dolari, iar ETH între 1.300 și 2.000 de dolari.

Volatilitatea pieței s-a intensificat după anunțurile privind „Ziua Eliberării” făcute de președintele Trump, care au reaprins temerile privind un posibil război comercial global. Sentimentul general de evitare a riscului, alimentat de întărirea dolarului american și de creșterea randamentelor obligațiunilor de Trezorerie, a împins Bitcoin spre un minim de aproximativ 77.000 de dolari în 24 de ore, investitorii reacționând la incertitudinea reînnoită din piețele globale.

Investitorii dau dovadă de precauție după anunțul lui Trump

Între timp, Ethereum se confruntă cu presiuni suplimentare pe măsură ce se apropie de un nivel-cheie de suport, situat la 1.550 de dolari, unde există un risc de lichidare de aproximativ 480 de milioane de dolari. O scădere sub acest prag ar putea declanșa vânzări accentuate, amplificate de activitatea redusă în rețea și de taxele de tranzacționare constant scăzute – ambele fiind indicii ale unui angajament tot mai slab din partea utilizatorilor.

De asemenea, oferta de ETH de pe burse a scăzut, sugerând că deținătorii adoptă o atitudine precaută, în contextul unui sentiment de piață fragil, subliniază materialul Bitget.

La rândul ei, stabilitatea Bitcoin, în apropierea pragului de 70.000 de dolari, ar putea beneficia de un sprijin indirect din partea economiei minatului. Costul actual pentru a mina un singur BTC, estimat la 60.000–65.000 de dolari pentru operatorii care folosesc echipamente avansate de tip ASIC, creează un prag minim de preț de facto, care ar putea contribui la susținerea rezilienței pieței.

Această dinamică a costurilor pentru mineri, împreună cu comportamentul de acumulare pe termen lung, ar putea oferi un tampon împotriva corecțiilor mai abrupte, oferind indirect sprijin și pentru Ethereum.

În aceste condiții, pe măsură ce provocările macroeconomice continuă să apese pedala și asupra activelor de risc, următoarea mișcare a pieței va depinde de modul în care investitorii vor interpreta schimbările de politică și condițiile de lichiditate în săptămânile următoare.