Industria din România are facturi la energie mai mari decât Polonia, Franţa sau Norvegia. Vulnerabilităţi menţionate în PNRR
- Eurostat arată că în a doua jumătate a anului trecut companiile din România plăteau pe energie, fără taxe, mai mult decât consumatorii industriali din Ungaria, Franţa sau statele nordice.
- Şi în cazul consumatorilor casnici lucrurile stau la fel, românii având facturi mai mari decât vecinii lor din Ungaria sau Bulgaria, dar şi peste cele plătite de polonezi sau norvegieni.
- Mai multe vulnerabilităţi au fost menţionate în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă trimis către Bruxelles pe 31 mai şi făcut public pe 2 iunie.
Cele mai recente date disponibile pe Eurostat arată că în a doua jumătate a anului trecut companiile din România plăteau pe energie, fără taxe, mai mult decât consumatorii industriali din Ungaria, Franţa sau statele nordice cum ar fi Danemarca, Suedia şi Norvegia, scrie Ziarul Financiar.
Şi în cazul consumatorilor casnici lucrurile stau la fel, românii având facturi mai mari decât vecinii lor din Ungaria sau Bulgaria, dar şi peste cele plătite de polonezi sau norvegieni.
Principala explicaţie pentru această situaţie este lipsa cronică a investiţiilor în unităţi noi de producţie, în ciuda proiectelor regenerabile care au fost puse în funcţiune în perioada 2009-2014 în baza unei generoase scheme de sprijin.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Dincolo de sistemul învechit de producţie, cel de transport şi distribuţie reprezintă un alt factor de cost. Aceste vulnerabilităţi au fost menţionate şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă trimis către Bruxelles pe 31 mai şi făcut public pe 2 iunie.
„Precaritatea infrastructurii de transport de energie electrică este menţionată şi în rapoartele de ţară din 2019 şi 2020. Lipsa de investiţii adecvate în ceea ce priveşte infrastructura de transport de energie electrică se remarcă, de altfel, şi în ceea ce priveşte lipsa liniilor de interconexiune de energie electrică. După cum se notează în raportul privind Semestrul European din 2020, gradul de conectare al României se menţine sub media Uniunii Europene şi România nu a înregistrat progrese în ceea ce priveşte dezvoltarea de noi linii de interconexiune de energie electrică. În 2017, nivelul de interconectivitate a reţelelor de energie electrică a fost de 7%, sub obiectivul de 10% prevăzut pentru 2020“, se arată în PNRR României.
Totodată, conform unei analize a adecvanţei sistemului energetic naţional, s-a constatat un deficit important de putere instalată pentru satisfacerea indicatorilor de adecvanţă impuşi de ENTSO-E (Reţeua Europeană a Operatorilor de Sistem).
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:40
AUR a votat pentru susţinerea lui Călin Georgescu la prezidenţiale
-
astăzi, 15:30