Industria orientată spre export va creşte şi în 2011, construcţiile vor suferi în continuare

Sectoarele de producţie orientate spre export vor avea o evoluţie pozitivă anul viitor, contribuind la revenirea economiei, în timp ce serviciile, retailul, construcţiile şi piaţa bunurilor de consum vor suferi în continuare din cauza lipsei de încredere a consumatorilor, potrivit Roland Berger.

Urmărește
76 afișări
Imaginea articolului Industria orientată spre export va creşte şi în 2011, construcţiile vor suferi în continuare

Industria orientată spre export va creşte şi în 2011, construcţiile vor suferi în continuare (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Retailul, bunurile de consum, serviciile şi construcţiile au contribuit semnificativ la evoluţia negativă a economiei, iar pentru anul viitor nu vor contribui semnificativ la revenirea economică. În schimb, ne vom putea baza pentru 2010 pe industriile prelucrătoare, orientate spre export, unde trebuie să ne construim avantaje competitive", a declarat, la Gala ZF 2010, Codruţ Pascu, managing partner Roland Berger Strategy Consultants.

Astfel, potrivit estimărilor companiei, anul viitor vor înregistra evoluţii pozitive sectorul auto, chimic, petrol şi gaze, metalurgie şi industrie grea, energie şi utilităţi, dar şi producţia de aparate şi echipamente electronice. De asemenea, logistica şi distribuţia, sectorul IT&telecom, cel farmaceutic şi serviciile de sănătate privată au potenţial de creştere în 2011, potrivit prognozelor Roland Berger.

Pe de altă parte, construcţiile şi imobiliare vor avea în continuare de suferit, la fel ca şi serviciile financiare, bunurile de consum, industria textilă şi de pielărie, retailul şi agricultura.

"Perspectiva economiei în 2011 depinde de capacitatea ei de a rezista «turbulenţelor» şi de a fructifica posibilele «raze» de oportunitate. Dintre factorii pozitivi care ar putea avea impact pozitiv asupra economiei sunt recâştigarea încrederii, creşterea productivităţii, fenomen care a început deja să se manifeste şi credem că va continua, dar şi evoluţia principalelor companii din economie", a explicat Pascu.

Printre factorii care ar putea influenţa negativ economia, Roland Berger a identificat incertitudinea măsurilor guvernamentale (inclusiv a politicilor fiscale), deteriorarea sentimentului consumatorilor, nerestructurarea sectorului public şi instabilitatea mediului politic.

Roland Berger estimează pentru anul viitor o creştere economică cuprinsă între 0% şi 2%.

În ceea ce priveşte evoluţia economiei româneşti pe termen lung, compania a luat în calcul mai multe scenarii, cel mai optimist dintre acestea, dar şi cu cea mai redusă probabilitate de a se îndeplini, prevede o creştere economică de 7% pe an până în 2020. În acest caz, în 2020, PIB-ul nominal per capita va atinge nivelul din 2009 înregistrat în Slovenia şi 70% din media EU 27 din 2009.

Scenariul cu cea mai mare probabilitate de a se realiza este o creştere economică moderată, de 3-4% pe an până în 2020, caz în care PIB-ul nominal per capita va atinge nivelul din 2009 al Slovaciei şi 50% din media EU 27 din 2009.

FMI estimează pentru anul viitor o creştere economică de 1,5%, după o scădere de 2% prognozată pentru acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici