Industria şi construcţiile se stabilizează în iunie-august; comerţul şi serviciile scad moderat
În cadrul anchetei de conjunctură din luna iunie 2010, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +2%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
De asemenea, este estimată o reducere moderată a numărului de salariaţi, soldul conjunctural fiind de -14% pe total industrie prelucrătoare (-16% la întreprinderile foarte mari, cu 500 salariaţi şi peste). Pentru unele dintre activităţi se va înregistra o tendinţă de scădere mult mai accentuată decât pe total, respectiv în metalurgie; fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului şi fabricarea substanţelor şi a produselor chimice (solduri conjuncturale -54%, -50% şi, respectiv, -38%).
Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o relativă stabilitate a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%).
Totodată, potrivit estimărilor din luna iunie 2010, în activitatea de construcţii se va înregistra, în următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -3%) şi o scădere moderată a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -11%).
Managerii estimează o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -12%), această tendinţă fiind dată în special de întreprinderile mici, cu mai puţin de 50 salariaţi, şi o relativă stabilitate a preţurilor lucrărilor de construcţii.
Pentru sectorul de comerţ cu amănuntul se preconizează o reducere moderată a activităţii economice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural -10%), atât la nivelul volumului total al vânzărilor de mărfuri, cât la comenzile adresate de către unităţile comerciale furnizorilor (sold conjunctural -9%, respectiv -11%).
În acelaşi timp, angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni, o scădere moderată a numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural -10%), în timp ce preţurile de vânzare cu amănuntul vor creşte (sold conjunctural +25%).
Conform estimărilor din luna iunie 2010, cererea de servicii (cifra de afaceri) se va diminua moderat (sold conjunctural -8%).
În sectorul de servicii este anticipată o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -7%). Această tendinţă este dată în special de întreprinderile mici (1-49 salariaţi). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural -3%).