Industria şi serviciile au contribuit cu 70% la scăderea PIB

Industria şi serviciile au contribuit cu 70%, respectiv 5,3 puncte procentuale din scăderea Produsului Intern Brut (PIB) din primul semestru, de 7,6%, în timp ce aportul agriculturii şi al construcţiilor a fost mai redus, de 11,8% din total, potrivit INS.

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului Industria şi serviciile au contribuit cu 70% la scăderea PIB

Industria şi serviciile au contribuit cu 70% la scăderea PIB (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Astfel, serviciile au avut cea mai ridicată pondere la scăderea PIB, contribuind cu 2,9 puncte procentuale din total, în timp ce industria a avut a doua contribuţie ca mărime la scădere, contribuind cu 2,4 puncte.

"Analiza factorilor care au contribuit la scăderea de 7,6% a produsului intern brut evidenţiează contribuţia dominantă a serviciilor (-2,9%) şi a industriei (-2,4%)", se arată în buletinul statistic lunar prezentat de Institutul Naţional de Statistică.

O pondere ridicată au avut-o şi impozitele nete pe produs, a căror scădere a reprezentat 18,4% din total, respectiv 1,4 puncte procentuale.

Agricultura şi construcţiile au avut cele mai mici contribuţii la scădere, respectiv 0,3 şi 0,6 puncte procentuale.

Analiza factorilor care au contribuit la scăderea de 7,6% a produsului intern brut evidenţiează, din punct de vedere al utilizării PIB, contribuţia semnificativă a consumului final individual efectiv
al gospodăriilor populaţiei (-9,7 puncte procentuale) şi a formării brute de capital fix (-4,8 puncte procentuale).

"Evoluţia produsului intern brut din punct de vedere al utilizării evidenţiază o scădere semnificativă a cererii interne (-14,7%) şi a consumului final individual efectiv al gospodăriilor populaţiei (-11,9%)", se arată în buletinul lunar al INS.

Consumul final individual efectiv al gospodăriilor populaţiei a fost influenţat, în primul semestru, în sens negativ, de scăderea volumului de mărfuri vândute prin comerţul cu amănuntul (-18,4%) şi a volumului serviciilor de piaţă prestate populaţiei (-13,4%).

Evoluţia formării brute de capital fix (-16,4%) din primele şase luni a fost determinată de diminuarea volumului investiţiilor, componentă principală a acestui agregat. Astfel, investiţiile în construcţii noi au scăzut cu 3,2%, iar cele în utilaje, inclusiv mijloace de transport, au înregistrat un declin de 33,5% comparativ cu perioada similară din 2008.

Pe de altă parte, exportul net a avut o contribuţie pozitivă la evoluţia PIB în primul semestru de 9,4 puncte procentuale.

Scăderea volumului exporturilor de bunuri şi servicii (-15,8%) şi a importurilor de bunuri şi servicii (-29%), au influenţat deficitului balanţei comerciale şi de plăţi. Astfel, în primul semestru deficitul balanţei de plăţi a fost, în termeni reali, cu 61,6% mai mic faţă de perioada similară a anului trecut.

Consum final colectiv al administraţiilor publice a fost o altă componentă care a contribuit pozitiv cu 0,2 puncte procentuale la evoluţia economiei din primul semestru.

Variaţia de stoc a contribuit cu 2,7 puncte la scăderea PIB-ului de 7,6% din primele şase luni ale acestui an.

Pe de altă parte, investiţiile realizate în economia naţională în primul semestru au înregistrat o scădere cu 16,7% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008.

Investiţiile în lucrări de construcţii noi s-au micşorat cu 3,2%, în timp ce cele în utilaje şi mijloace de transport s-a înregistrat o scădere de 33,5%.

Ramurile în care s-a realizat un volum mai mare de investiţii sunt industria, comerţul, serviciile, agricultura şi construcţiile.

În primele şase luni au fost terminate 23.501 de locuinţe, cu 1.248 unităţi mai multe faţă de primul semestru din 2008. Majoritatea locuinţelor terminate au fost construite din fonduri private.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici