Industria vinului e în criză. Franţa şi UE vor cheltui 200 de milioane de euro pentru distrugerea surplusului de vin

  • Guvernul francez a anunţat, vineri, că 200 de milioane de euro vor fi puse deoparte pentru a finanţa distrugerea surplusului de vin, în încercarea de a sprijini producătorii în dificultate şi de a susţine preţurile.
  • Mai multe regiuni mari producătoare de vin din Franţa, în special renumita zonă Bordeaux, se confruntă cu dificultăţi din cauza mai multor factori, de la schimbarea obiceiurilor de consum, criza costului vieţii şi efectele Covid-19.
Urmărește
5065 afișări
Imaginea articolului Industria vinului e în criză. Franţa şi UE vor cheltui 200 de milioane de euro pentru distrugerea surplusului de vin

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Scăderea cererii de vin a dus la supraproducţie, la o scădere bruscă a preţurilor şi la dificultăţi financiare majore pentru unul din trei producători de vin din regiunea Bordeaux, potrivit asociaţiei locale a agricultorilor.

Un fond iniţial al Uniunii Europene de 160 de milioane de euro pentru distrugerea vinului a fost suplimentat la 200 de milioane de euro de către guvernul francez, a declarat vineri ministrul Agriculturii, Marc Fesneau, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit France 24.

Banii sunt "meniţi să oprească prăbuşirea preţurilor şi pentru ca viticultorii să poată găsi din nou surse de venit", dar el a subliniat că industria trebuie să "privească spre viitor, să se gândească la schimbările consumatorilor... şi să se adapteze".

Regiunea sud-vestică Languedoc, cea mai mare zonă viticolă a ţării, cunoscută pentru vinurile sale roşii, a fost, de asemenea, puternic afectată de scăderea cererii de vin.

Alcoolul din vinul distrus poate fi vândut companiilor pentru a fi utilizat în produse nealimentare, cum ar fi dezinfectantul pentru mâini, produsele de curăţare sau parfumuri.

"Producem prea mult, iar preţul de vânzare este sub preţul de producţie, aşa că pierdem bani", a declarat pentru AFP la începutul acestei luni Jean-Philippe Granier de la asociaţia producătorilor de vin din Languedoc.

Ministerul Agriculturii a anunţat, de asemenea, în iunie, 57 de milioane de euro pentru a finanţa smulgerea a aproximativ 9.500 de hectare de viţă-de-vie în regiunea Bordeaux, în timp ce alte fonduri publice sunt disponibile pentru a încuraja cultivatorii de struguri să se orienteze către alte produse, cum ar fi măslinele.

Producţia a crescut, vânzările au scăzut

Pe lângă tendinţa pe termen lung a consumatorilor de a se orienta către bere şi alte băuturi alcoolice, industria a fost grav afectată de criza Covid-19, care a dus la închiderea restaurantelor şi barurilor din întreaga lume, ceea ce a dus la o scădere drastică a vânzărilor.

Creşterile recente ale preţului alimentelor şi al combustibililor au determinat, de asemenea, cumpărătorii să îşi reducă cheltuielile pentru bunuri neesenţiale, cum ar fi vinul.

Comisia Europeană estimează că, pentru anul în curs, consumul de vin a scăzut cu 7% în Italia, 10% în Spania, 15% în Franţa, 22% în Germania şi 34% în Portugalia.

Producţia de vin în blocul comunitar, cea mai mare zonă viticolă din lume, a crescut cu 4,0 la sută.

Comisia a precizat că cele mai afectate podgorii au fost cele care produc vinuri roşii şi rose din anumite regiuni din Franţa, Spania şi Portugalia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici