- Home
- Economic
- (25.08.2023, 17:56)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Industria vinului e în criză. Franţa şi UE vor cheltui 200 de milioane de euro pentru distrugerea surplusului de vin
- Guvernul francez a anunţat, vineri, că 200 de milioane de euro vor fi puse deoparte pentru a finanţa distrugerea surplusului de vin, în încercarea de a sprijini producătorii în dificultate şi de a susţine preţurile.
- Mai multe regiuni mari producătoare de vin din Franţa, în special renumita zonă Bordeaux, se confruntă cu dificultăţi din cauza mai multor factori, de la schimbarea obiceiurilor de consum, criza costului vieţii şi efectele Covid-19.
Urmărește
5065 afișări
Sursa foto: AP / Mediafax Foto
Scăderea cererii de vin a dus la supraproducţie, la o scădere bruscă a preţurilor şi la dificultăţi financiare majore pentru unul din trei producători de vin din regiunea Bordeaux, potrivit asociaţiei locale a agricultorilor.
Un fond iniţial al Uniunii Europene de 160 de milioane de euro pentru distrugerea vinului a fost suplimentat la 200 de milioane de euro de către guvernul francez, a declarat vineri ministrul Agriculturii, Marc Fesneau, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit France 24.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: România şi Europa onorează sacrificiul românilor
Banii sunt "meniţi să oprească prăbuşirea preţurilor şi pentru ca viticultorii să poată găsi din nou surse de venit", dar el a subliniat că industria trebuie să "privească spre viitor, să se gândească la schimbările consumatorilor... şi să se adapteze".
Regiunea sud-vestică Languedoc, cea mai mare zonă viticolă a ţării, cunoscută pentru vinurile sale roşii, a fost, de asemenea, puternic afectată de scăderea cererii de vin.
Alcoolul din vinul distrus poate fi vândut companiilor pentru a fi utilizat în produse nealimentare, cum ar fi dezinfectantul pentru mâini, produsele de curăţare sau parfumuri.
"Producem prea mult, iar preţul de vânzare este sub preţul de producţie, aşa că pierdem bani", a declarat pentru AFP la începutul acestei luni Jean-Philippe Granier de la asociaţia producătorilor de vin din Languedoc.
Ministerul Agriculturii a anunţat, de asemenea, în iunie, 57 de milioane de euro pentru a finanţa smulgerea a aproximativ 9.500 de hectare de viţă-de-vie în regiunea Bordeaux, în timp ce alte fonduri publice sunt disponibile pentru a încuraja cultivatorii de struguri să se orienteze către alte produse, cum ar fi măslinele.
Producţia a crescut, vânzările au scăzut
Pe lângă tendinţa pe termen lung a consumatorilor de a se orienta către bere şi alte băuturi alcoolice, industria a fost grav afectată de criza Covid-19, care a dus la închiderea restaurantelor şi barurilor din întreaga lume, ceea ce a dus la o scădere drastică a vânzărilor.
Creşterile recente ale preţului alimentelor şi al combustibililor au determinat, de asemenea, cumpărătorii să îşi reducă cheltuielile pentru bunuri neesenţiale, cum ar fi vinul.
Comisia Europeană estimează că, pentru anul în curs, consumul de vin a scăzut cu 7% în Italia, 10% în Spania, 15% în Franţa, 22% în Germania şi 34% în Portugalia.
Producţia de vin în blocul comunitar, cea mai mare zonă viticolă din lume, a crescut cu 4,0 la sută.
Comisia a precizat că cele mai afectate podgorii au fost cele care produc vinuri roşii şi rose din anumite regiuni din Franţa, Spania şi Portugalia.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe