Inflaţia a crescut în aprilie la 4,3% din cauza deprecierii leului şi scumpirii medicamentelor

Preţurile de consum au urcat în aprilie cu 0,3 – 0,5% faţă de martie, astfel că rata anuală a inflaţiei a crescut uşor, la 4,3%, ca urmare a deprecierii leului şi scumpirii medicamentelor, potrivit mediei estimărilor analiştilor economici.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului Inflaţia a crescut în aprilie la 4,3% din cauza deprecierii leului şi scumpirii medicamentelor

Inflaţia a crescut în aprilie la 4,3% din cauza deprecierii leului şi scumpirii medicamentelor (Imagine: Mediafax Foto)

Anticipările analiştilor privind rata anuală a inflaţiei din luna aprilie au variat între 4,2% şi 4,5%.

Inflaţia a înregistrat maximul acestui an în luna ianuarie, după ce preţurile au crescut cu 1,7% faţă de decembrie, determinând o rată anuală de 5,2%. În februarie şi martie preţurile au crescut cu 0,2%, astfel că rata anuală a coborât la 4,49% şi, respectiv la 4,2%.

Economistul şef al ING Bank România, Nicolaie Chidesciuc, estimează că preţurile de consum au avansat în aprilie cu 0,4% faţă de luna anterioară, ducând la majorarea ratei anuale la 4,3%.

"Deprecierea cursului de schimb, precum şi scumpirea medicamentelor au dus la urcarea ratei anuale a inflaţiei. Procesul de dezinflaţie a fost susţinut de cererea anemică. Tot în acest sens a acţionat, probabil, şi anul agricol bun 2009", a explicat Chidesciuc.

Cursul mediu de schimb calculat de Banca Naţională a României pentru luna aprilie a fost de 4,1285 lei/euro, în creştere cu aproape 1% comparativ cu nivelul mediu din martie, de 4,0879 lei/euro.

Totodată, de la 1 aprilie preţul medicamentelor a urcat cu până la 6%, fiind actualizat în funcţie de cursul valutar utilizat în bugetul pentru acest an.

Chidesciuc previzionează că până la finele primului semestru inflaţia va rămâne relativ stabilă, iar rata anuală va avansa la 4,4% în luna iunie.

Economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, anticipează că preţurile de consum au avansat în aprilie cu 0,5% faţă de martie, ducând la o rată anuală de 4,4%, în principal din cauza creşterii preţurilor la medicamente şi deprecierii cursului de schimb.

Şi Dumitru consideră că inflaţia anuală se va menţine relativ stabilă în lunile următoare, în jurul nivelului de 4,3%.

Economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank România, Rozalia Pal, este cea mai optimistă în prognozarea evoluţiei inflaţiei pentru luna aprilie, în condiţiile în care estimează o rată lunară de 0,3% şi menţinerea indicatorului anual la nivelul din martie, de 4,2%.

"Estimăm că au fost creşteri de preţuri la combustibili, dar şi pe segmentul serviciilor, ca urmare a deprecierii leului în aprilie", a menţionat Pal.

La polul opus, economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, consideră că rata anuală a inflaţiei crescut în aprilie la 4,3 - 4,5%, menţinându-se în ţinta BNR.

Referitor la implicaţiile evoluţiei inflaţiei în lunile aprilie-mai asupra următoarei decizii de politică monetară a BNR, analiştii au opinii diferite.

Dumitru şi Pal anticipează menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la finele lunii iunie, în condiţiile intensificării riscurilor privind inflaţia.

"Ne aşteptăm la menţinerea dobânzii de politică monetară în următoarea şedinţă, în condiţiile în care riscurile pentru inflaţie, atât din mediul economic intern cât şi cel internaţional, sunt în creştere", a explicat economistul-şef al Raiffeisen Bank România.

Pal notează că au reapărut presiuni de depreciere a leului şi că, în plus, dobânda de politica monetară este deja la un nivel destul de redus.

"Estimăm că banca centrală va fi mai precaută, deoarece există în continuare riscuri pe partea inflaţiei, provenite din deprecierea leului", a explicat economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

Pe de altă parte, Chidesciuc anticipează că banca centrală va reduce la finele lunii iunie dobânda de politică monetară pentru ultima dată în acest an, respectiv cu 0,25 puncte procentuale, la 6%.

"Având în vedere că BNR se aşteaptă la o rată anuală a inflaţiei de 4,3% în iunie, cred că datele de inflaţie pe lunile aprilie şi mai vor fi neutre (pentru următoarea decizie de politică monetaă a BNR -n.r.). Evoluţia leului şi eventualele presiuni de depreciere asupra monedei locale sunt mult mai importante în ceea ce priveşte decizia de politică monetară", a explicat economistul-şef al ING Bank România.

Pentru finele anului, majoritatea analiştilor consideră că banca centrală va atinge ţinta de inflaţie, de 3,5% cu un interval de variaţie de plus/minus un punct procentual.

Astfel, Dumitru şi Anghel anticipează că inflaţia se va situa la finele acestui an la 4%, în timp ce Pal previzionează o rată anuală de 4,2%.

Totuşi, Chidesciuc estimează că inflaţia se va plasa la sfârşitul acestui an la 4,9%, în principal din cauza impactului nefavorabil al preţurilor alimentare, care au scăzut foarte mult în semestrul doi al anului trecut.

"Depinzând de cât de mult vor fi reduse salariile şi pensiile, s-ar putea ca inflaţia să nu crească atât de mult cât ne aşteptăm în prezent", a concluzionat Chidesciuc.

Banca Naţională a revizuit în urcare, în această săptămână, prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,5% la 3,7%, şi pentru 2011, de la 2,7% la 2,8%.

Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în acordul de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional. Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.

INS va publica marţi datele privind evoluţia inflaţiei în luna aprilie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici