- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Inflaţia a fost de 7,9-8% în 2010. BNR ar putea rata ţinta în 2011 pentru al 5-lea an la rând
Rata anuală a inflaţiei s-a situat la sfârşitul anului trecut la 7,9% - 8%, iar Banca Naţională a României (BNR) va rata în 2011 ţinta de inflaţie stabilită, de 3%, plus/minus un punct procentual, pentru al cincilea an consecutiv, consideră majoritatea analiştilor economici.
Inflaţia a fost de 7,9-8% în 2010. BNR ar putea rata ţinta în 2011 pentru al 5-lea an la rând (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)
Estimările analiştilor intervievaţi de MEDIFAX indică pentru luna decembrie 2010 o inflaţie lunară de 0,4 - 0,6% şi o rată anuală de 7,85 - 8,1%, mult peste ţinta băncii centrale, de 3,5%, plus/minus un punct procentual.
Analiştii anticipează că inflaţia anuală se va menţine în jurul a 7% în prima jumătate a acestui an, pentru ca începând cu luna iulie efectul majorării TVA să dispară, iar rata să înceapă să coboare către 3,3% - 4,8% în luna decembrie.
"În decembrie inflaţia lunară a fost de 0,4%, iar rata anuală de 7,9%. În lunile ianuarie - iunie inflaţia se va situa în jur de 6,5 - 6,9%, pentru ca în iulie să scadă la 4,8%, nivel pe care îl anticipez şi pentru luna decembrie", a declarat economistul-şef al ING Bank România, Nicolaie Chidesciuc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
El vede riscuri pentru prognoza actuală privind inflaţia din partea presiunii asupra preţurilor la alimente, care continuă în prima parte din 2011, dinspre inflaţia importată, în condiţiile în care inflaţia din zona euro şi alte state din regiune a început să crească, dar şi din eventuale majorări de taxe şi unele preţuri administrate, cum ar fi gazele naturale.
"Văd un risc destul de mare din eventualele majorări de taxe, în principal accize, precum cele la tutun. Totodată, vorbim şi de ajustarea preţurilor la energia termică, care s-a amânat în 2010. În funcţie de decizia care se va lua în cazul subvenţiilor la energia termică, efectul asupra inflaţiei ar putea fi de aproximativ un punct procentual", a spus Chidesciuc.
Economistul-şef al ING Bank România a reiterat că în România inflaţia nu poate fi scăzută şi stabilă în următorii 5 - 10 ani, în condiţiile în care economia se află într-un proces de convergenţă reală spre Uniunea Europeană.
"Inflaţia din România trebuie să fie cu 1,5 - 2 puncte procentuale peste cea din zona euro, adică la 3,5% - 4%. Fixarea unor ţinte mai ambiţioase face rău economiei", crede Chidesciuc.
Economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, Rozalia Pal, estimează că în decembrie 2010 inflaţia lunară a fost de 0,6%, iar rata anuală de 8%, iar pentru finele acestui an vede o inflaţie de 4,2%, peste ţinta BNR.
"Factorii care au determinat în trecut creşterea preţurilor de consum nu au depins de BNR. În 2010 au existat incertitudini pe partea ofertei, precum deficienţa de produse agro-alimentare şi riscuri care s-au prefigurat pe partea cererii şi care au vizat evoluţia preţului petrolului. În 2011 ne aşteptăm ca aceste efecte să continue, dar să se tempereze treptat în a doua jumătate a anului. Provocarea, pentru banca centrală, va fi să ancoreze anticipaţiile inflaţioniste, într-un mediu stabil, din punctul de vedere al condiţiilor macroeconomice, inclusiv în privinţa cursului de schimb", consideră Pal.
Totodată, economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, crede că rata anuală a inflaţiei s-a situat în decembrie 2010 la 7,9% - 8,1% şi va scădea până la 4,3% la sfârşitul anului 2011, dar se va plasa tot peste ţinta băncii centrale.
"Dacă inflaţia va depăşi din nou ţinta BNR, acest lucru va fi determinat de preţurile administrate şi majorările de accize. Ca şi anul trecut, este greu să te lupţi cu asemenea măsuri cu instrumentele băncii centrale", a spus Anghel.
Pe de altă parte, economistul-şef al BRD, Florian Libocor, şi economistul RBS Florentina Cozmâncă apreciază că rata anuală a inflaţiei se va încadra în acest an în ţinta BNR.
"Inflaţia lunară a fost de 0,4% în decembrie, iar rata anuală de 7,85%. Inflaţia anuală va înregistra nivelul maxim în primul trimestru. În cursul anului mă aştept la o reducere a inflaţiei anuale până la o valoare în proximitatea nivelului de 3,5%. Efectele de runda a doua să mai pot manifesta în primul semestru al anului", a spus Libocor.
Cozmâncă estimează o inflaţie lunară de 0,53% şi o rată anuală de 8% pentru ultima lună din 2010.
"Inflaţía anuală se va reduce la 3,3% la finele acestui an, după ce se va situa în primele şase luni între 6,9% şi 7,3%. Există riscuri din partea preţurilor reglementate, a evoluţiei preţurilor pe plan internaţional şi a costurilor alimentelor", a spus Cozmâncă.
Rata anuală a inflaţiei a depăşit în 2007 şi 2008 limitele superioare ale intervalelor ţintite de BNR cu câte 1,5 puncte procentuale, după ce s-a ridicat la 6,5% şi, respectiv, 6,3%. De asemenea, banca centrală a ratat uşor ţinta de inflaţie stabilită pentru 2009, de 3,5%, plus/minus un punct procentual, în condiţiile în care rata anuală s-a situat la 4,74% în luna decembrie.
Pentru 2010, banca centrală a revizuit de mai multe ori prognozele de inflaţie, în contextul în care Guvernul a decis majorarea TVA de la 19% la 24% începând cu luna iulie.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în noiembrie că banca centrală a calculat că impactul majorării TVA asupra inflaţiei ar putea fi mai mare la sfârşitul anului de 2,4 puncte procentuale.
Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în cadrul acordul de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional.
Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.
Material de Alexandra Chelu, alexandra.chelu@mediafax.ro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”