Inflaţia a scăzut la 0,3% în aprilie, după aprecierea leului

Rata anuală a inflaţiei a coborât de la 6,71% în martie la 6,5% în aprilie, în contextul scumpirii lunare a preţurilor de consum cu 0,3%, principalul determinant al acestei evoluţii fiind aprecierea monedei naţionale, potrivit estimărilor unor analişti intervievaţi de MEDIAFAX.

Urmărește
92 afișări
Imaginea articolului Inflaţia a scăzut la 0,3% în aprilie, după aprecierea leului

Inflaţia a scăzut la 0,3% în aprilie, după aprecierea leului

În martie, rata lunară a inflaţiei a urcat cu 0,5% faţă de luna anterioară.

"Principalii factori care au influenţat creşterea preţurilor de consum în aprilie au fost majorarea accizelor la alcool şi tutun", a spus economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, care a arătat însă că reducerea ratei anuale a inflaţie s-a datorat în principal aprecierii leului.

Atât Dumitru, cât şi economistul-şef al UniCredit, Rozalia Pal, estimează că rata lunară a inflaţiei a fost de 0,3% în aprilie, iar cea anuală de 6,5%.

Pal consideră că aprecierea monedei naţionale se va reflecta într-o uşoară scădere a preţurilor la telecomunicaţii, în timp ce costurile combustibililor vor înregistra o ajustare în sens ascendent.

Potrivit economistului-şef al BCR, Lucian Anghel, care vede o rată lunară cuprinsă între 0,2% şi 0,4%, şi una anuală de 6,4%-6,6%, aprecierea monedei naţionale va fi reflectată în toate preţurile care sunt legate de cursul de schimb.

Referitor la cea mai recentă estimare privind inflaţia pentru finele anului a Băncii Naţionale, de 4,4%, Anghel opinează că, pentru atingerea acestui nivel, este nevoie ca moneda naţională să nu se mai deprecieze.

"Pentru a atinge 4,4% în decembrie, înseamnă că este nevoie de cel mult o creştere medie a preţurilor de 0,19% în fiecare lună. Pentru a atinge acest nivel, nu poţi să te mai aştepţi la deprecierea leului până la finele anului", a spus Anghel.

Prognoza BCR pentru inflaţia din 2009 este de 5,4%.

Acelaşi nivel al inflaţiei la finele anului este anticipat şi de economistul-şef al UniCredit, care subliniază, însă, importanţa producţiei agricole din acest an.

"Noi credem cã vor mai exista presiuni asupra inflaţiei. Deşi cursul se stabilizează la nivelul actual, sunt şanse mici să coboare sub 5%", a arătat Pal.

Anghel spune că, în momentul de faţă, cursul este mai determinant pentru inflaţie decât rata dobânzii de politică monetară.

"Nu e foarte important acum cu cât o să scadă creşterea preţurilor. E foarte important să scadă. E foarte important să se consolideze un trend, iar aşteptările de inflaţie vor fi ancorate de acest trend", a explicat Anghel.

Institutul Naţional de Statistică va publica marţi datele privind inflaţia în aprilie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici