- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (04.12.2021, 14:00)
- Bogdan Cojocaru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Inflaţia, ajunsă la cote istorice. Ce mesaj transmite Banca Centrală Europeană
Când zona euro se confruntă cu cea mai puternică inflaţie din istoria ei, când preţurile din Germania şi Spania cresc cu cel mai accelerat ritm din ultimii 30 de ani, Banca Centrală Europeană asigură lumea că noiembrie este vârful şi că de acum încolo scumpirile vor încetini.
Urmărește
3080 afișări
Inflaţia, ajunsă la cote istorice.Ce spune Banca Centrală Europeană
De aceea, spun oficialii băncii centrale a zonei euro, instituţia nu trebuie să intervină pentru a frâna inflaţia. Alte bănci centrale din Europa, în principal cele din est, din economii care nu folosesc euro, au acţionat prin creşterea dobânzilor. Însă chiar vor încetini scumpirile atât de mult încât consumatorii să-şi permită să uite din nou de noţiunea de inflaţie? Se vor mai întoarce preţurile mici?
Analiştii spun că odată cu venirea iernii, criza energiei din Europa, care contribuie la actualele scumpiri, se va agrava. Se vor scumpi şi îngrăşămintele chimice, ceea ce va face mai scumpe alimentele. Iar penuriile globale şi criza din transportul mărfurilor pe mare sunt departe de a se fi încheiat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
În Germania, cea mai mare economie europeană, către care se duc cele mai multe din exporturile est-europene, inflaţia ar putea atinge aproape 6% luna aceasta, arată calculele băncii centrale Bundesbank.
Estimările altor instituţii germane plasează inflaţia, calculată în funcţie de standardele locale, la peste 5%, un nivel record. Isabel Schnabel, o reprezentantă a Germaniei în boardul BCE şi considerată un ecomomist echilibrat, i-a asigurat pe germani că BCE „se aşteaptă ca noiembrie să fie vârful“ inflaţiei.
De acum încolo creşterea preţurilor va încetini şi se va retrage spre 2%, ţinta BCE. „Pot înţelege foarte bine că mulţi oameni sunt îngrijoraţi. Dar trebuie să înţelegem şi că acestea au de-a face cu o situaţie economică extraordinară“, a spus Schnabel. Ea a menţionat că inflaţia se datorează unor efecte de bază neobişnuite, dar şi creşterii preţurilor energiei şi materiilor prime. Schnabel a făcut aceste comentarii înainte de publicarea datelor statistice despre inflaţia din noiembrie, după cum a observat Bloomberg.
În Spania, o altă mare economie din zona euro, dar mai săracă decât Germania, inflaţia a accelerat de la 5,4% în octombrie la 5,8% în noiembrie, cel mai ridicat nivel din 1992 încoace. Ajustată la standardele de calcul ale Eurostat, biroul de statistică al UE, indicatorul s-a situat la 5,6%. Principala contribuţie la accelerarea creşterii preţurilor a avut-o scumpirea alimentelor şi a carburanţilor, scrie Reuters.
Creşterea preţurilor electricităţii a încetinit însă sub acţiunea măsurilor de protejare a populaţiei luate de guvern. Analiştii intervievaţi de Bloomberg estimează la nivelul UE o inflaţie de 4,5% în noiembrie, cea mai puternică de la introducerea în circulaţie a monedei euro. Prin urmare, deşi veche de când au apărut primele noţiuni de schimb şi economie, inflaţia în forma sa actuală este ceva nou pentru BCE.
Creşterile de dobânzi sunt instrumentul preferat al băncilor centrale pentru frânarea inflaţiei, dar au acţiune lentă şi au tendinţa să încetinească şi creşterea economică prin scumpirea creditului.
Germanii au teama de inflaţie în sânge şi de aceea s-ar putea ca Schnabel să fi simţit nevoia să iasă şi să-i asigure că inflaţia actuală nu este un balaur. Colegul său Fabio Panetta, un italian, a ieşit şi el pe scenă spunând că accelerarea inflaţiei este „rea“, dar totuşi temporară, ceva ce oficialii BCE spun de mult timp, şi că BCE nu trebuie să intervină.
Italia este o economie mai slabă decât cea germană şi când actuala criză a lovit, ea nici măcar nu-şi revenise complet din criza anterioară. Prin urmare, pentru Italia este important ca BCE să tragă de timp cât poate şi să protejeze creşterea economică.
Pentru BCE situaţia nu se complică doar aici. Mersul economiei şi preţurile sunt influenţate de factori pe care pur şi simplu nu-i poate controla. Exportatorii chinezi se plângă că penuriile şi scumpirea materiilor prime i-au forţat să crească preţurile cu 10-40%, ceea ce se va vadea în stocurile noi importate de statele europene sau din alte regiuni. Transportul pe mare a devenit impredictibil, iar mărfurile sunt adesea blocate în terminale străine.
O analiză a revistei Quartz a găsit că nu problemele de transport au cea mai mare contribuţie la scumpiri, ci penuriile de materii prime şi produse. Raritatea unor produse îi încurajează pe vânzători să majoreze preţurile cât vor. Financial Times scrie că insuficienţa de gaze naturale cu care se confruntă Europa va avea un impact social şi politic mai serios decât scumpirea carburanţilor. Este vorba despre scumpirea îngrăşămintelor naturale, la fabricarea cărora gazele sunt un ingredient esenţial. Iar îngrăşăminte mai scumpe înseamnă mâncare mai scumpă. La primăvară se va vedea efectul scumpirii energiei asupra fermierilor cu sere. Bloomberg notează că actuala criză a energiei din Europa este pe cale să se agraveze odată cu venirea frigului.
Furnizorii de gaze şi electricitate nu vor livra mai mult, deoarece actualele preţuri le convin de minune, iar cererea nu se va duce în jos decât dacă este distrusă. Gazprom, monopolul rus al exporturilor de gaze, a raportat un trimestru trei record la profituri şi crede că trimestrul patru va fi şi mai bun. Doar agravarea pandemiei ar mai putea detensiona piaţa. Iar în Germania, un sondaj al Ifo arată ca mai multe companii ca niciodată după lansarea studiului vor să majoreze preţurile.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe