- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Inflaţia anuală a scăzut uşor în iunie, la 4,38%, după o creştere lunară a preţurilor de 0,16%
Preţurile de consum au înregistrat o creştere lunară uşoară de 0,16% în iunie, iar rata anuală a inflaţiei a scăzut uşor, de la 4,42% în mai la 4,38%, în condiţiile ieftinirii mărfurilor alimentare pentru a doua lună consecutiv, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică.
Inflaţia anuală a scăzut uşor în iunie, la 4,38%, după o creştere lunară a preţurilor de 0,16% (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)
Pe componente, creşterea preţurilor din iunie a fost determinată în mare parte de servicii, ale căror tarife au urcat cu 0,57% faţă de luna precedentă, în condiţiile deprecierii leului faţă de euro, dar şi de scumpirea mărfurilor nealimentare în medie cu 0,16%.
Mărfurile alimentare s-au ieftinit în iunie în medie cu 0,06%, după ce preţurile au scăzut în mai pentru prima dată după septembrie 2009.
Scăderea uşoară a preţurilor la mărfurile alimentare a fost determinată de ieftinirea grupei "ouă" cu 7,83%, în condiţiile în care citricele şi alte fructe meridionale s-au scumpit cu 3,21% şi, în rest, nu au existat alte variaţii de peste 1% ale preţurilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Banii negri din campanie: ANAF verifică modul în care a fost finanţată campania lui Georgescu
-
SUA sancţionează CPI pentru susţinerea Israelului
-
Barna: Nu luăm în calcul majorarea TVA, Nu modificăm impozitul pe salarii
În luna iunie, variaţii de peste un punct procentual ale preţurilor au mai avut loc la subgrupa "cărţi, ziare, reviste", care s-au scumpit cu 1%, la grupa de "poştă şi telecomunicaţii", ale cărei tarife au avansat cu 1,21%, dar şi la serviciile aeriene şi telefonie, ale căror preţuri au crescut cu 1,58% fiecare.
Analiştii au anticipat corect cifrele privind creşterea preţurilor de consum în luna iunie, în condiţiile în care au estimat o rată anuală a inflaţiei de 4,3% - 4,4%, dar previziunile pentru inflaţia de la finele anului diferă destul de mult, respectiv între 7% şi 8,5%.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, săptămâna trecută, că rata inflaţiei se va plasa în jurul valorii de 8% potrivit ultimelor evaluări. Totodată, Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea ţintei de inflaţie pentru acest an stabilită în acordul stand-by încheiat cu România, de la 3,5% la 7,9%, după creşterea TVA de la 19% la 24%.
Ţinta de inflaţie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual.
Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în acordul de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional. Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO