- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Inflaţia anuală a urcat în iulie la 7,14%, după o creştere lunară a preţurilor de 2,58%
Preţurile de consum au înregistrat o creştere lunară de 2,58% în iulie, iar rata anuală a inflaţiei a urcat de la 4,38% în iunie la 7,14%, ca urmare a majorării TVA la 24%, cele mai semnificative scumpiri fiind înregistrate la ţigări, fructe şi legume şi transportul prin CFR, reiese din datele INS.
Inflaţia anuală a urcat în iulie la 7,14%, după o creştere lunară a preţurilor de 2,58% (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)
Inflaţia s-a încadrat în estimările analiştilor intervievaţi de MEDIAFAX, care au anticipat un nivel între 1,8% şi 3,4% pentru luna iulie, în condiţiile în care BNR vedea un impact din majorarea TVA de 2,9% pe o perioadă de trei luni.
Pe componente, creşterea preţurilor din iulie a fost determinată în mare parte de mărfurile nealimentare, care au urcat cu 3,1% faţă de luna precedentă, şi servicii, unde s-a operat o majorare de 2,6%. Preţurile mărfurilor alimentare au urcat cu 1,9%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Human Rights Watch: Israelul foloseşte apa ca armă în Gaza, într-un act de genocid
-
Judecătorii din Franţa dau verdicte în procesul istoric de viol al lui Gisèle Pelicot
-
Incendiu la Spitalul Colentina: opt pacienţi evacuaţi după ce un boiler a luat foc
Pe segmentul mărfuri nealimentare, cele mai mari majorări de preţuri s-au înregistrat la ţigări, de 9,47%, şi energie electrică şi gaze, de 4,2%. O creştere de peste 2% a mai fost operată la combustibili, în timp ce pentru celelalte grupe de produse nealimentare majorările de preţuri s-au situat între 0,37% şi 2%.
La categoria alimente, cea mai mare creştere de preţ, de 6,6%, a avut loc la loc la fructe. De asemenea, creşteri mai mari de preţuri s-au înregistrat la ulei, slănină şi grăsimi, de 3,29%, pâine şi produse de franzelărie, de 2,5%, şi băuturi alcoolice, de 2,44%. Cea mai mare parte a alimentelor au consemnat majorări de preţuri de până în 2%, la ouă şi legume înregistrându-se chiar ieftiniri.
Pe segmentul servicii, transportul prin CFR a avut cea mai mare scumpire, de 5,54%, urmat de apă, canal şi salubritate, unde tarifele s-au majorat cu 5,33%, şi telefonie, cu creşteri de 4,75%. Pentru restul serviciilor, creşterea tarifelor s-a menţinut sub 2%.
Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (august 2009 - iulie 2010) faţă de precedentele 12 luni (august 2008 - iulie 2009) determinată pe baza IPC, cât şi cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 4,8%.
Banca Naţională a României (BNR) a revizuit vineri prognoza de inflaţie pentru 2011, de la 2,8% la 3,1%, după ce a majorat estimarea pentru acest an, de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a majorării TVA.
Guvernul a decis la finele lunii iunie să crească TVA de la 19% la 24%, după ce Curtea Constituţională a stopat tăierea pensiilor cu 15%.
Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în acordul de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional. Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO