- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Inflaţia anuală va urca în al doilea trimestru şi nu va reveni în 2011 în intervalul ţintit, de 2-4%
Banca Naţională a României (BNR) estimează că rata anuală a inflaţiei va continua să crească în al doilea trimestru şi nu va reveni în acest an în intervalul ţintit, de 2 - 4%, ci doar în cursul anului 2012, ceea ce înseamnă că banca centrală va rata ţinta pentru al cincilea an consecutiv.
Inflaţia anuală va urca în al doilea trimestru şi nu va reveni în 2011 în intervalul ţintit, de 2-4% (Imagine: Shutterstock/Publimedia)
"Prognoza actualizată a evoluţiilor macroeconomice relevă o creştere temporară a ratei anuale a inflaţiei în trimestrul doi, ca urmare a şocurilor induse de factori aflaţi în afara sferei de influenţă directă a gestiunii cererii agregate realizată prin instrumentele băncii centrale, în special a presiunilor generate - similar cazului majorităţii economiilor emergente - de evoluţia preţurilor internaţionale ale produselor alimentare şi combustibililor", se arată în comunicatul detaliat transmis de Consiliul de Administraţie al BNR după şedinţa de politică monetară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Mişcarea prin care românii ar putea avea un preţ mult mai mic la gaz din 2026. ”Ne-am putea decupla de la acest mecanism”
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
Rata anuală a inflaţiei a crescut de la 7,6% în februarie până la 8,01%, nivelul maxim înregistrat după luna august 2008.
Banca centrală notează că accelerarea inflaţiei a fost determinată de materializarea riscurilor de natura ofertei legate de creşterea semnificativă a preţurilor produselor alimentare şi ale combustibililor, evidenţiate în cadrul raportului asupra inflaţiei din luna februarie 2011, în contextul accentuării presiunilor acumulate pe pieţele internaţionale ale materiilor prime.
"Cu toate acestea, scenariul de bază al actualei proiecţii anticipează reluarea dezinflaţiei în al doilea semestru al anului 2011, odată cu disiparea efectului direct al majorării TVA, urmată de revenirea şi menţinerea ratei inflaţiei în interiorul intervalului de variaţie din jurul ţintei centrale în cursul anului 2012", se precizează în comunicat.
Banca centrală ţinteşte pentru 2011 şi 2012 încadrarea inflaţiei în intervalul 2% - 4%.
În aceste condiţii, noua prognoză de inflaţie a BNR pentru finele acestui an se plasează peste 4%.
De altfel, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat în urmă cu trei săptămâni că noua prognoză de inflaţie nu va depăşi 5%, sugerând astfel că va fi în afara intervalului ţintit de BNR.
Anterior, chiar guvernatorul BNR Mugur Isărescu declarase pentru MEDIAFAX că banca centrală va revizui în urcare prognoza de inflaţie, întrucât creşterea preţurilor la alimente şi energie pe plan internaţional schimbă parţial perspectiva faţă de previziunile prezentate anterior.
BNR a revizuit deja în acest an prognoza de inflaţie, în cadrul raportului trimestrial din luna februarie, de la 3,4% de 3,6% pentru finele acestui an. Pentru primele două trimestre din 2011, banca centrală se aştepta în februarie la o inflaţie de 6,8%, care urma să coboare în trimestru trei la 4,1%.
CA al BNR a analizat şi a aprobat, marţi, raportul trimestrial asupra inflaţiei, care analizează perspectivele inflaţiei şi identifică principalele provocări şi constrângeri cu care politica monetară se va confrunta în perioada următoare.
Banca centrală menţionează că actuala prognoză de inflaţie evidenţiază persistenţa riscurilor şi incertitudinilor legate de calendarul şi amploarea ajustării preţurilor administrate, dar şi a celor legate de evoluţiile de pe pieţele internaţionale.
CA al BNR a decis, marţi, să menţină rata dobânzii de politică monetară la 6,25%, pentru a opta şedinţă consecutiv, şi nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută ale instituţiilor de credit.
"Conduita politicii monetare vizează conservarea perspectivelor de reluare a dezinflaţiei, în pofida recentelor şocuri inflaţioniste, condiţiile monetare în sens larg rămânând adecvate atingerii ţintei de inflaţie pe termen mediu. În acelaşi timp, îmbunătăţirea percepţiei investitorilor financiari nerezidenţi faţă de economia românească a condus la creşterea intrărilor de capital volatil, ceea ce a generat o apreciere moderată în termeni nominali a monedei naţionale faţă de euro. Perspectiva continuării şi intensificării fluxurilor de capital volatil creează însă constrângeri asupra dozajului în utilizarea instrumentelor politicii monetare", se mai spune în comunicatul BNR.
Banca centrală menţionează că deciziile de politică monetară, coroborate cu implementarea consecventă a angajamentelor asumate de autorităţile din România în cadrul noilor acorduri de finanţare convenite cu instituţiile internaţionale, sunt de natură să asigure conservarea perspectivelor de reluare sustenabilă a procesului de dezinflaţie şi redresare pe baze sănătoase a economiei în cadrul procesului de convergenţă nominală şi reală.
CA al BNR a reafirmat că banca centrală va monitoriza în continuare cu vigilenţă evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin utilizarea corespunzătoare a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare.
Următoarea şedinţă de politică monetară a CA al BNR va avea loc pe 29 iunie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO