Inflaţia din zona euro a stagnat în mod surprinzător în noiembrie, la 0,1%

Inflaţia din zona euro a stagnat în noiembrie la nivelul de 0,1%, luând prin surprindere analiştii care se aşteptau la 0,2%, evoluţie care justifică intenţia preşedintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, de a intensifica măsurile de stimulare, relatează Bloomberg.

Urmărește
173 afișări
Imaginea articolului Inflaţia din zona euro a stagnat în mod surprinzător în noiembrie, la 0,1%

Inflaţia din zona euro a stagnat în mod surprinzător în noiembrie, la 0,1% (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Datele referitoare la inflaţie se adaugă celor privind activităţile din industria prelucrătoare şi şomaj, care arată că situaţia economică a zonei euro se îmbunătăţeşte dar rămâne încă delicată.

Pe fondul încetinirii creşterii pe pieţele emergente, care afectează redresarea din zona euro, şi cu inflaţia aflată cu mult sub ţinta BCE de aproape 2%, Draghi a promis că va lua noi măsuri, precum reducerea dobânzilor şi extinderea achiziţiilor de obligaţiuni, la şedinţa de politică monetară de joi.

"Indiferent de date, BCE nu-şi poate permite să dezamăgească joi. Au fost create condiţiile pentru ca Draghi să acţioneze", a declarat Marco Valli, economist şef pentru zona euro la UniCredit, în Milano.

Euro s-a depreciat cu peste un sfert de cent în urma datelor referitoare la inflaţie publicate de Eurostat, fiind tranzacţionat la 1,0593 dolari pe unitate.

ABN Amro Bank, Barclays şi Merrill Lynch anticipează că euro va coborî anul viitor sub paritatea cu dolarul, pentru prima oară după decembrie 2002.

Inflaţia core, care exclude elemente volatile precum preţurile alimentelor şi energiei, a încetinit în mod neaşteptat în noiembrie, la 0,9%, în timp ce analiştii se aşteptau la stagnarea indicatorului la 1,1%.

Între opţiunile lui Draghi se numără reducerea dobânzii pentru depozitele băncilor la BCE, de la -0,2%, şi extinderea mărimii şi duratei programului de achiziţii de obligaţiuni, în prezent de 1.100 de miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici