Inflaţia din zona euro scade sub 2% şi deschide calea pentru reduceri mai rapide ale dobânzilor

Inflaţia în cele 20 de ţări care utilizează moneda euro a scăzut la 1,8% în septembrie, sub obiectivul de 2% al Băncii Centrale Europene (BCE), atingând cel mai mic nivel din ultimii trei ani, relatează AP News.

Urmărește
165 afișări
Imaginea articolului Inflaţia din zona euro scade sub 2% şi deschide calea pentru reduceri mai rapide ale dobânzilor

Cifra oficială de marţi, combinată cu o perspectivă de creştere anemică, ar putea deschide calea pentru reduceri mai rapide ale dobânzilor de către BCE, care a redus deja dobânzile de două ori.

Inflaţia a scăzut de la 2,2% în august, conform agenţiei de statistici a Uniunii Europene, Eurostat. Ultima dată când inflaţia a atins obiectivul de 2% al BCE a fost în iunie 2021, când era de 1,9%.

Economiştii au început să ia în considerare posibilitatea unei reduceri a dobânzii la şedinţa băncii de pe 17 octombrie. Cu câteva săptămâni în urmă, se aştepta ca banca centrală să reducă din nou costurile de împrumut pentru consumatori şi afaceri abia în decembrie.

Banca trebuie să jongleze între nevoia de a se asigura că inflaţia este sub control, care ar presupune o aşteptare mai lungă până la reducerea dobânzior, şi preocupările legate de încetinirea creşterii economice, care ar pleda pentru reduceri mai rapide.

Creşterea ratei dobânzii de referinţă a băncii centrale combate inflaţia prin creşterea ratelor în întreaga economie, ceea ce face ca împrumuturile şi cheltuielile să fie mai costisitoare. Acest lucru reduce cererea de bunuri şi presiunea asupra preţurilor, dar încetineşte şi activitatea economică.

Totuşi, este posibil ca BCE să nu poată declara încă victoria finală asupra inflaţiei. Economiştii se aşteaptă ca inflaţia să crească uşor până la sfârşitul acestui an. Preşedintele băncii, Christine Lagarde, a declarat că instituţia nu funcţionează după un program fix de reducere a ratelor, ci va lua decizii de la o şedinţă la alta, pe baza datelor economice primite.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici