- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (11.02.2022, 06:54)
- Bogdan Cojocaru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Inflaţia începe să frâneze relansarea în UE. Ce alte obstacole mai are de trecut Europa?
- Energie mai scumpă, răspândirea virulentă a Omicron şi sincope de tot felul pe lanţurile de aprovizionare globale şi locale.
- Toate acestea vor îngreuna creşterea economică anul acesta în Uniunea Europeană şi zona euro, la fel cum au frânat avansul în ultimele luni din 2021.
Urmărește
828 afișări
Sursa foto: MediafaxFoto
Comisia Europeană şi-a redus proiecţiile de creştere economică pentru UE în 2022 de la 4,3% la 4%. Estimările de inflaţie pentru anul acesta le-a urcat de la 2,5%, cât prevedea în toamnă, la 3,9%. Aceste lucruri arată, pe de-o parte, cât de dificil este de văzut viitorul apropiat prin incertitudinile actualei crize, dar şi că valul de inflaţie care mătură Europa şi alte regiuni este un pericol mai mare decât s-a anticipat în urmă cu doar câteva luni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
Reducerea proiecţiilor de creştere economică de către Comisia Europeană reflectă, în mare parte, impactul inflaţiei, după cum sugerează Financial Times. Chiar CE explică, în prognozele, provizorii, de iarnă că creşterea preţurilor energiei va exercita „un efect de frână mai puternic“ decât s-a anticipat asupra economiei europene anul acesta şi va duce la inflaţie mai ridicată.
Din proiecţiile Comisiei se poate observa că Europa de Est, cuprinzând mai ales economii emergente, îşi va pierde statutul de campion european la creştere.
Cu cel puţin aceeaşi forţă vor urca economii mai mari, de obicei mai greoaie, cum sunt cele ale Spaniei şi Italiei. Campioana Estului va fi Polonia, cu un avans de 5,5% în 2022. În Vest, Spania socialistă va avansa cu 5,6%, iar Irlanda, cu un PIB distorsionat de acordurile fiscale cu marile corporaţii, va creşte cu 5,5%. La fel şi Portugalia, economia plină de modestie a Occidentului. Poloniei, care este cea mai mare economie din Europa de Est, îi urmează Ungaria, cu un avans de 5%. Cu atât va creşte şi Grecia cea supraîndatorată.
Pentru România, statisticienii de la Bruxelles prevăd o creştere de doar 4,2%, mai mică decât cea a Cehiei, de 4,4%. Cehia este cea mai matură economie est-europeană şi obişnuită să facă paşi mici.
În Vest, o viteză egală cu cea a României va avea, spre exemplu, Austria. Germania, campionul absolut la greutate economică în Europa, va creşte cu 3,6%, ceea ce înseamnă că va recupera rapid ce a pierdul anul trecut, când în ultimul trimestru a înregistrat chiar scădere. Franţa va avansa în acelaşi ritm cu partenerul şi concurentul ei mai mare, dar pentru ea acest lucru înseamnă o încetinire destul de brutală, de la 7% în 2021.
În ceea ce priveşte inflaţia, în Est Comisia îi dă drept campioni pe Polonia, cu o rată anualizată de creştere a preţurilor de consum de 6,8%, şi, surprinzător, pe Bulgaria, cu 6,3%.
Acest din urmă stat a avut anul trecut cea mai slabă inflaţie din regiune. Polonia, în schimb, a avut-o pe una dintre cele mai mari, iar banca centrală a acţionat lent pentru a o stăvili. România şi Ungaria se vor confrunta cu inflaţii asemănătoare, de 5,3% respectiv 5,4%.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:44
O structură subacvatică, asemănătoare vulcanului, elimină gaze în largul coastei Alaska
-
astăzi, 12:27