- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Inflaţia lunară s-a redus în martie la 0,2-0,3%, ca urmare a stabilizării cursului - analişti
Inflaţia lunară s-a redus de la 0,88% în februarie la 0,2-0,3% în luna martie, în timp ce rata anuală a scăzut de la 6,89% la 6,4-6,5%, pe fondul stabilizării cursului valutar şi temperătii cererii interne, potrivit analiştilor intervievaţi miercuri de MEDIAFAX.
Inflaţia lunară s-a redus în martie la 0,2-0,3%, ca urmare a stabilizării cursului - analişti (Imagine: Mediafax Foto)
Institutul Naţional de Statistică va publica, vineri, 10 aprilie, datele privind indicele preţurilor de consum în luna martie.
Atât economistul ING Bank Nicolaie Chidesciuc, cât şi economistul-şef al Raiffeisen Bank România Ionuţ Dumitru consideră că rata inflaţiei a fost în martie de 0,3%, respectiv 6,5% în termeni anuali.
"Cererea în scădere a acţionat în sensul limitării inflaţiei, iar leul nu s-a mai depreciat", a spus Chidesciuc, care se aşteaptă ca procesul dezinflaţionist să continue până la jumătatea anului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
Dumitru anticipează o temperare a presiunilor inflaţioniste din partea cursului de schimb până la finele primului semestru şi se aşteaptă ca încetinirea cererii agregate să ajute procesul dezinflaţionist în a doua parte a anului.
"Nu cred în noi deprecieri pe partea cursului de schimb", a afirmat Dumitru.
Astfel, economistul estimează că inflaţia va fi de 4,5% la finele anului şi se va încadra în intervalul ţintit de Banca Naţională de 2,5-4,5%.
Pe de altă parte, Chidesciuc anticipează o inversare a procesului dezinflaţionist după a doua jumătate a anului 2009, pe fondul unui efect de bază negativ în sectorul agricol, care va pune presiune pe preţul la alimente.
De asemenea, reprezentantul ING se aşteaptă la o depreciere puternică a leului în trimestrul al treilea şi o majorare a preţurilor administrate.
Preţurile de consum au crescut în februarie cu 0,88%, faţă de 1,24% în prima lună din 2009, iar rata anuală a urcat de la 6,71% la 6,89%, pe fondul unor scumpiri mai accentuate la medicamente, combustibili şi energie termică.
Potrivit economistului Royal Bank of Scotland Cătălina Constantinescu, care anticipează o inflaţie de 0,2% în martie şi o rată anuală de 6,4%, vor exista creşteri mai reduse comparativ cu februarie la medicamente şi la combustibili, dar şi pe partea de servicii, ca urmare a temperării deprecierii cursului de schimb.
În luna februarie, preţurile la produsele alimentare au crescut cu 0,3%, la mărfurile nealimentare au urcat cu 1,3%, iar tarifele la servicii au avansat cu 1%.
Influenţa principală în categoria mărfurilor nealimentare au avut-o medicamentele, cu preţuri în creştere cu 6,47%, urmate de conbustibili (3,29%) şi energie termică (2,31%).
Potrivit datelor BNR, cursul mediu de schimb faţă de euro a fost de 4,2821 unităţi în luna martie, aproape neschimbat faţă de nivelul din februarie, de 4,2839 unităţi.
Banca Naţională a României a fixat pentru 2009 o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de un punct procentual, şi prognozează că indicatorul se va plasa la 4,5% în luna decembrie.
Rata anuală a inflaţiei din fiecare trimestru va fi criteriu de performanţă în acordul cu FMI, iar depăşirea cu două puncte procentuale a nivelului central stabilit va necesita adoptarea de măsuri, ca obligaţie de continuare a programului.
Ţinta indicativă pentru 2009 a fost fixată la 4,5% plus/minus un punct procentual.
Prin înţelegerea cu FMI au fost stabilite criterii de performanţă pentru lunile iunie şi septembrie 2009, când rata anuală a inflaţiei ar trebui să se încadreze într-un interval de plus/minus un punct procentual faţă de nivelul central stabilit la 6,4%, respectiv 5,7%.
(Material realizat de Marius Radu; marius.radu@mediafax.ro)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO