- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (16.12.2023, 20:53)
- Bogdan Cojocaru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Inflaţia se retrage din Europa Centrală
Inflaţia se retrage din regiune, dar teama de preţuri persistă. În Ungaria este alimentată de taxe noi, în Polonia de incertitudinea politică. Iar frica se reflectă în dobânzi, anunţă Ziarul Financiar.
Urmărește
776 afișări
Inflaţia se retrage din Europa Centrală
Brutăriilor poloneze le este teamă de ce poate aduce noul an. Creşterile de preţuri încetinesc, dar pentru polonezi s-ar putea ca multe din produsele de panificaţie să fi devenit deja prea scumpe. În Polonia, ca şi în celelalte state est-europene, pâinea este un aliment social care prin tradiţie este ieftin. Dar pâinea nu mai este ieftină. În octombrie era cu 12% mai scumpă decât în urmă cu un an.
În august, cu 21% mai scumpă. Este o încetinire a scumpirilor semnificativă, dar se datorează doar faptului că raportarea se face la nivelurile foarte ridicate ale preţurilor din 2022, scrie The Warsaw Voice. Anul viitor, cu venirea unui nou guvern la putere, aduce incertitudini. Un exemplu ar fi creşterea taxelor. Guvernul de până acum, în cadrul unui „scut antiinflaţie“, a redus la zero TVA aplicată alimentelor şi a îngheţat preţurile energiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Parlamentul a votat recent în favoarea prelungirii îngheţării facturii la energie în 2024, iar premierul a spus că va semna un decret care extinde în anul viitor TVA zero la alimente. Pe de altă parte, vechiul guvern a suprataxat unele din cele mai mari companii din ţară, cum ar fi colosul energetic Orlen, de stat. Dar cum va acţiona noul guvern nimeni nu poate şti. Va depinde de mersul economiei şi de incertitudinile generale din economia mondială.
Prin incertitudinile legate de politicile viitorului guvern şi-a justificat guvernatorul băncii centrale poloneze decizia de a menţine în cea mai recentă şedinţă dobânzile de politică monetară după tăieri mari înainte de alegerile din octombrie.
De asemenea, guvernatorul Adam Glapinski, aliat al vechiului guvern şi în conflict cu opoziţia acestuia, a spus că este puţin probabil ca dobânzile să se schimbe până în martie 2024. Însă preţurile pâinii se vor schimba în sensul că vor continua să urce, pe măsură ce preţurile combustibililor ajung la niveluri realiste, iar costul cu forţa de muncă creşte, spun brutarii.
O soluţie la costurile mari ar fi reducerea calităţii pâinii, dar o astfel de măsură este contraproductivă pentru afaceri. Astfel, polonezii învaţă forţat că pâinea trebuie să fie de fapt un aliment scump. În Ungaria, guvernul sărbătoreşte scăderea inflaţiei sub 8% în noiembrie, după o încetinire mai puternică decât s-a anticipat. Ungaria, campionul european la inflaţie, reduce în acest fel rapid diferenţa faţă de celelalte economii regionale. Ungaria este şi campioana europeană a dobânzilor mari, iar banca centrală este prima din UE care a pornit ciclul reducerilor de dobânzi pentru a înfrânge inflaţia. Însă ritmul în care banca centrală relaxează politica monetară este prea slab pentru a fi pe placul guvernului, care face presiuni pentru ieftinirea grabnică a creditării.
Analiştii cred că la şedinţa de politică monetară din 19 decembrie va fi aplicată o reducere a dobânzilor de doar 75 de puncte de bază. Banca centrală este prudentă. Datele statistice care arată nivelul actual redus al inflaţiei sunt contestate de economişti şi au atras atenţia Eurostat deoarece ar fi rezultatul schimbării metodologiei de calcul.
După modelul vechi, inflaţia ar fi mai mare. De asemenea, datele sunt privite cu suspiciune deoarece un oficial important al institutului maghiar de statistică a fost concediat fără explicaţii. Presa locală scrie, citând surse, că motivul ar fi că guvernul era pus într-o lumină defavorabilă de datele compilate de oficial. Dar şi realitatea economică îndeamnă la prudenţă.
Ungurii ar trebui să se aştepte la „creşteri brutale“ ale preţurilor carburanţilor de la 1 ianuarie, scrie Daily News Hungary. Scumpirile se vor datora ajustării accizelor, măsură pe care guvernul o ia pentru a evita procedurile de infringement din partea UE după ce ani la rând a ţinut nivelurile accizelor sub minimele cerute de UE.
Ungaria retrăieşte astfel şocul inflaţionist suferit când guvernul a retras iarna trecută plafoanele aplicate preţurilor carburanţilor, fiind obligat să facă acest lucru doarece limitele descurajau importurile de benzină şi motorină când producţia internă avea mari probleme. Calculele preliminare arată că de la 1 ianuarie preţul benzinei va creşte la 618 forinţi (1,62 euro) litrul, cu mult peste media regională.
Preţurile vor depinde şi de evoluţia cotaţiilor petrolului pe pieţele internaţionale. În Ungaria, acciza pe carburanţi a rămas sub minimul cerut de UE din cauza deprecierii forintului. În Cehia, TVA la alimente va fi redusă în ianuarie de la 15% la 12%, scrie Prague Morning.
Acest lucru ar trebui să însemne ieftinirea produselor din magazine. Însă nu va fi aşa, spune cea mai mare uniune patronală din comerţ şi turism. Din contră, preţurile vor creşte semnificativ anul viitor din cauza costurilor mai mari de producţie. Retailerii au fost avertizaţi de producători de creşteri ale costurilor cu 10-15%, o contribuţie semnificativă având scumpirea energiei. Cehii şi aşa se plâng că produsele din supermarketurile lor sunt cu 70% mai scumpe decât în Polonia.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:38
-
astăzi, 14:20