- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Inflaţie de 6,3%, în 2008
Rata inflaţiei a înregistrat o uşoară scădere anul trecut, la 6,3%, faţă de 6,57% în 2007, nivel sub aşteptările analiştilor şi al băncii centrale, pe fondul unei performanţe bune în luna decembrie, când preţurile de consum s-au scumpit cu numai 0,23%, potrivit datelor INS.
Inflaţie de 6,3%, în 2008 (Imagine: Mediafax Foto)
Anul trecut, serviciile au reprezentat principalul sector de scumpiri, cu o creştere a tarifelor de 7,71%, urmate de mărfurile alimentare - 6,02% şi pe ultima poziţie mărfurile nealimentare - 5,96%.
Rata medie lunară a inflaţiei s-a plasat la 0,5%, la fel ca în 2007, în timp ce inflaţia anuală medie a urcat la 7,9%, cu trei puncte peste nivelul din 2007.
În luna decembrie, deprecierea monedei naţionale s-a resimţit în preţuri mai ales pe segmentul serviciilor, unde au avut loc scumpiri în medie cu 1,3%. Preţurile produselor alimentare au urcat, de asemenea, cu 0,52%, dar produsele nealimentare s-au ieftinit cu 0,47%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ciolacu desecretizează cheltuielile RAAPPS. Vila din Aviatorilor 86 a costat 2,8 milioane de euro din bani publici
-
Un avertisment dă lumii fiori reci pe şira spinării: SUA şi Rusia sunt în pragul conflictului
-
Iohannis l-a trecut în rezervă pe generalul Lucian Pahonţu
-
Iohannis a semnat legea prin care statul va plăti repatrierea celor care mor în străinătate
Tarifele la telefonie şi transport aerian au avut majorări de câte 3,86%, fiind categoriile cele mai sensibile la mişcările de curs. La alimente, este de remarcat scumpirea ouălor cu 5,1% şi a brânzei, cu 1,7%, în timp ce pe segmentul mărfurilor nealimentare s-a constatat o reducere substanţială la combustibili, de 3,82%, şi scăderi modice, sub 1%, la maşini de spălat şi frigidere.
Topul scumpirilor pe 2008 este condus de preţul gazelor, care a fost majorat cu 22,01%, mai mult decât dublu faţă de creşterea tarifului la energia termică (10,1%) şi de aproape cinci ori comparativ cu avansul preţului la electricitate (4,51%).
Poziţia a doua revine sectorului alimentar, preţul mediu la brânză înregistrând anul trecut o creştere cu 20%, urmat de preţul laptelui de vacă (19,29%) şi preţul uleiului (18,10%).
De la mărfuri nealimentare se mai remarcă ţigările cu o creştere de 13,73%, iar la servicii sunt de amintit scumpirile la apă, canal, salubritate (12,55%), tarifele la transportul aerian şi abonamentele auto, cu peste 11%, dar şi avansul chiriilor cu 6,4%.
Estimările analiştilor privind inflaţia în decembrie s-au situat între 0,48% şi 0,8% în termeni lunari şi între 6,5% şi 6,9% pentru întreg anul 2008.
În luna noiembrie, ritmul de creştere a preţurilor de consum s-a redus la 0,32%, faţă de 1,06% în octombrie, cele mai mari scumpiri înregistrându-se la alimente, în timp ce pe ansamblul mărfurilor nealimentare preţurile s-au menţinut la nivelul din luna anterioară. Inflaţia anuală a încetinit de la la 7,39% la 6,74%.
Ţinta de inflaţie stabilită de Banca Naţională a României (BNR) a fost de 3,8% (plus/minus un punct) pentru 2008, ceea ce înseamnă că rata anuală a depăşit cu 1,5 puncte pragul superior al intervalului.
Pentru acest an intervalul, de variaţie se centrează la 3,5%.
Banca centrală nu a anunţat, încă, ţinta pentru 2010, care va fi stabilită în perioada următoare împreună cu Guvernul.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:38
-
astăzi, 12:13
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 982. Rusia nu se mai fereşte şi confirmă implicarea Coreei de Nord în războiul împotriva Kievului: 8.000 de militari asiatici au fost trimişi la Kursk / Lavrov s-a supărat pe Turcia: vrea pace, dar înarmează Ucraina / Coreea de Nord a anunţat că va fi alături de Rusia „până la victorie”