Infrastructura precară, principala barieră pentru investiţiile cehe în România

Infrastructura precară a României este principala barieră pentru investiţiile cehe în România, însă fiscalitatea şi reforma justiţiei sunt şi ele în atenţia oficialilor de la Praga, a declarat, miercuri, la Arad, ambasadorul Cehiei la Bucureşti, Petr Dokladal.

Urmărește
29 afișări
Imaginea articolului Infrastructura precară, principala barieră pentru investiţiile cehe în România

Infrastructura precară, principala barieră pentru investiţiile cehe în România (Imagine: Mediafax Foto)

Ambasadorul ceh a declarat, într-o conferinţă de presă, că România are de recuperat la capitolul infrastructură starea precară a acesteia, fiind principala barieră pentru investitorii cehi.

"Odată cu aderarea României la UE nu mai există bariera taxelor de la frontieră. Singura barieră rămâne infrastructura, capitol la care ţara dumneavostră nu este pregătită suficient", a declarat Petr Dokladal.

Ambasadorul a spus că au fost cazuri de investitori cehi care au fost nevoiţi să se orienteze către vestul ţării, după ce iniţial au avut planuri de a porni afaceri în diverse judeţe, printre care Caraş-Severin, unde există şi o comunitate de circa 4.000 de cehi.

"Deşi în Caraş-Severin există forţă de muncă puternică, ce are şi avantajul cunoaşterii limbii, au fost investiţii care nu s-au concretizat din cauza infrastructurii proaste. Au fost cazuri şi în alte judeţe, investitorii alegând în cele din urmă vestul ţării, cât mai aproape de graniţă, respectiv acolo unde pot pătrunde uşor şi repede”, a declarat ambasadorul.

Petr Dokladal a spus că, din cauza infrastructurii care necesită modernizare rapidă, majoritatea firmelor aduse la întâlnirea cu oameni de afaceri arădeni sunt din domeniul infrastructurii, construcţiilor şi transporturilor, domenii pentru care există interes să se investească.

Ambasadorul a mai spus că oamenii de afaceri cehi "apreciază impozitul unic de 16 la sută", dar se plâng totuşi de taxele mari pentru forţa de muncă, cum ar fi cheltuielile cu asigurările sociale. “Sistemul de impozitare din România este complicat, dar nu putem fi foarte critici pentru că şi cel al Cehiei este complicat. Cred că România şi Cehia stau cel mai rău în Europa la acest capitol”, a spus ambasadorul.

Potrivit sursei citate, în 2008, cifra totală de afaceri dintre România şi Cehia se va ridica la două miliarde de euro. În România există 420 de firme cehe, cu investiţii totale de 600 de milioane de euro, fiind pe locul 18 la investiţii străine.

În ceea ce priveşte evoluţia relaţiilor comerciale pentru anul 2009, ambasadorul a spus că nu se poate pronunţa, în contextul crizei financiare mondiale, care nu se ştie dacă va afecta România şi Cehia.

Referitor la Justiţie, Petr Dokladal a spus că este “neliniştit” pentru că simte că reforma în Justiţie înaintează cu paşi mici.

"După părerea mea, nu mai există o dorinţă politică atât de mare de a se continua reformele în Justiţie (…) Criticile Uniununii Europene referitoare la acest domeniu sunt întemeiate. După alegerile legislative din România, când Republica Cehă va fi preluat, la 1 ianuarie, preşediniţia UE, sper că noua clasă politică va face mult mai multe în acest domeniu”, a spus ambasadorul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici