ING a redus estimarea privind rata anuală a inflaţiei la sfârşitul anului

ING a revizuit prognoza de inflaţie pentru finele anului, de la 5,7% la 4,8%, având în vedere "eroarea semnificativă" a analiştilor băncii privind creşterea anuală a preţurilor de consum din august şi întrucât este posibil ca impactul favorabil al preţurilor alimentelor să persiste şi în septembrie.

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului ING a redus estimarea privind rata anuală a inflaţiei la sfârşitul anului

ING a redus estimarea privind rata anuală a inflaţiei la sfârşitul anului (Imagine: Mediafax Foto)

"Rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 5,1% (în iulie - n.r.) la 5% în august, comparativ cu estimarea noastră de 5,3% şi a opiniei generale de 5,2%", se arată într-un raport al analiştilor ING Bank România.

Aceştia consideră că tendinţa inflaţiei este de a scădea, după consecinţele favorabile din Turcia şi Ucraina, dar menţionează că este greu de estimat cu acurateţe efectul sezonier.

"În România, factorii sezonieri puternici au condus din nou la o rată lunară a inflaţiei negativă şi la o inflaţie anuală de 4,96%", se menţionează în raport.

Preţurile de consum s-au redus în august

Preţurile de consum s-au redus în august cu 0,19% faţă de luna precedentă, comparativ cu declinul de 0,07% din iulie, iar rata anuală a inflaţiei a coborât pentru a şasea lună consecutiv, de la 5,06% la 4,96%, nivel care nu a mai fost atins din luna august 2007, potrivit Institului Naţional de Statistică.

Deflaţia din luna august a fost determinată în principal de reducerea preţurilor la mărfurile alimentare, cu un total de 1,06% faţă de iulie, arată datele INS.

Totuşi, inflaţia CORE3, care exclude preţurile de consum la legume, fructe, ouă, combustibili, tutun şi alcool, dar şi produsele ale căror preţuri sunt reglementate, a fost din nou pozitivă, de 0,03%, şi s-a situat peste estimările analiştilor ING, privind un declin de 0,1%.

"Asta înseamnă că presiunile inflaţioniste sunt încă prezente şi inflaţia ar putea creşte mai rapid dacă există un factor declanşator, precum o rată de schimb valutar mai slabă sau preţuri mai ridicate la ţiţei", se precizează în raportul ING.

În plus, analiştii băncii notează că indicatorul CORE3 este condus în jos doar de preţurile la alimente.

"Noua noastră prognoză este uşor mai pesimistă pentru septembrie şi octombrie, dar mai optimistă pentru ultimele două luni ale anului. În opinia noastră, riscurile pentru noul scenariu sunt înclinate spre partea superioară", susţin economiştii ING Bank România.

Rata inflaţiei nu se va încadra în intervalul ţintit de BNR

Analiştii anticipează că rata inflaţiei nu se va încadra în intervalul ţintit de Banca Naţională a României la finele anului, şi din cauza faptului că trendul descendent al inflaţiei pare să fie condus de factori temporari şi nu de contracţia cererii.

BNR a fixat pentru finele anului o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de un punct procentual, după ce a ratat încadrarea în obiectivele stabilite pentru acest indicator în 2007 şi 2008.

"În acelaşi timp admitem că, după cele mai recent date privind inflaţie, şansele pentru ca rata anuală de creştere a preţurilor de consum să se situeze sub 4,5% la finele anului au crescut în mod considerabil", afirmă analiştii băncii.

Potrivit noului scenariu al ING, rata anuală a inflaţiei se va plasa la 4,4% în octombrie, comparativ cu estimearea anterioară de 4,9%, ceea ce înseamnă că oficialii BNR ar putea fi tentaţi să reducă rata dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale în noiembrie.

"În prezent, anticipăm că banca centrală va reduce dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale în septembrie şi cu 0,25 puncte procentuale în noiembrie", încheie analiştii băncii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici