- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (12.11.2015, 11:26)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ING a redus estimările de inflaţie în România pentru 2015 şi 2016
ING a redus estimările de inflaţie în România pentru 2015 şi 2016 cu 0,2 puncte procentuale, la -0,7%, respectiv 1,2%, în timp ce pentru 2017 prognoza a fost majorată cu 0,6 puncte, la 2,7%, principalul motiv fiind modificarea aşteptărilor legate de preţurile petrolului.
Urmărește
227 afișări
ING a redus estimările de inflaţie în România pentru 2015 şi 2016
Banca a revizuit în scădere estimările referitoare la preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, la 60-70 dolari pe baril pentru sfârşitul anului 2016 şi 75-80 dolari pe baril pentru 2017, se arată într-o analiză publicată joi de instituţia financiară.
ING a încorporat în estimările referitoare la inflaţie şi noile informaţii referitoare la calendarul de ajustare a preţurilor administrate, anticipând un impact mai redus asupra inflaţiei, în condiţiile în care autorităţile de reglementare cer reducerea preţurilor electricităţii, ceea ce va compensa o parte din creşterea determinată de componenta obligatorie a energiei verzi în coşul de consum.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Petrişor Peiu: Guvernul Ciolacu II începe cu austeritate
-
Diana Buzoianu, deputată USR: Nu am fugit de la guvernare, dar noi voiam nişte soluţii concrete
-
Revoluţia AI vine din China! DeepSeek V3 depăşeşte GPT-4 şi redefineşte limitele tehnologiei
Noile estimări includ totodată aşteptări de apreciere a leului în 2017.
Inflaţia anuală din octombrie, de -1,64% este peste aşteptările ING, de -1,7%, ca urmare a volatilităţii preţurilor legumelor proaspete, reflectând impactul secetei.
Dinamica preţurilor alimentelor rămâne puternic influenţată de reducerea TVA, efectul măsurii urmând să dispară din statistici în iunie 2016.
Banca anticipează că reducerea cotei standard de TVA cu 4 puncte procentuale, la 20%, în ianuarie 2016, va menţine perspectiva inflaţiei la un nivel scăzut o perioadă lungă de timp.
Potrivit ING, Banca Naţională a României va continua politica monetară relaxată şi va reduce nivelul rezervelor minime obligatorii în monedă locală cu 6 puncte procentuale (în trei etape), la 2% în 2016, eliberând astfel lichidităţi în valoare de 9 miliarde de lei.
Rata anuală a inflaţiei a ajuns în teritoriu negativ în iunie, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, la -1,6%, după ce preţurile au fost mai mici cu aproape 3% faţă de mai, pe fondul reducerii TVA la alimente şi băuturi la 9% de la 1 iunie.
BNR a revizuit din nou, joia trecută, prognoza pentru rata anuală a inflaţiei, la -0,7% pentru finele acestui an, în scădere cu 0,4 puncte procentuale faţă de estimarea din august, şi la 1,1% pentru sfârşitul anului viitor, cu 0,4 puncte procentuale în creştere.
Scenariul băncii centrale privind inflaţia include prevederile Codului Fiscal şi modificările aduse prin ordonanţa de urgenţă din octombrie.
"Fără impactul de runda I al reducerii cotei TVA, rata prognozată a inflaţiei ar atinge 2,1% la sfârşitul acestui an şi la 2,7% în 2016", a afirmat luni guvernatorul BNR, Mugur Isărescu în conferinţa de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaţiei.
El a arătat că rata anuală a inflaţiei este anticipată la valori negative până în mai 2016, urmând să revină ulterior în teritoriu pozitiv, dar inferioare, până la sfârşitul anului următor, limitei inferioare a intervalului ţintei BNR, de 2,5% plus/minus un punct procentual, deci sub 1,5%.
Rata anuală a inflaţiei este estimată a reintra în interiorul intervalului în 2017.
La prognoza din august, BNR estima o inflaţie de -0,3% în 2015 şi de 0,7% pentru finele anului următor.
Citește pe alephnews.ro: Drumul spre distracția de Revelion e aglomerat: Rute alternative și sfaturi esențiale pentru un drum sigur spre munte
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ancheta preliminară confirmă că o rachetă rusească a provocat prăbușirea Azerbaijan Airlines în Kazahstan
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe