„Există o barieră importantă în calea deciziei de a semna un contract de asigurare de viaţă, şi anume veniturile disponibile pentru achitarea primelor, care au scăzut în ultima perioada pe fondul diminuării salariilor şi al inflaţiei ridicate. De asemenea, o altă barieră o reprezintă nesiguranţa locurilor de muncă. Totuşi, un studiu ING arată că peste 90% dintre români vor să îşi îmbunătăţească abilităţile financiare, iar 40% simt nevoia unui ajutor în acest demers”, a afirmat Coman la un seminar pe teme economice.
Ea a amintit că România este una dintre ţările din Uniunea Europeană cu cea mai redusă rată de penetrare a asigurărilor de viaţă, subscrierile având o pondere de 0,3% din PIB, comparativ cu Ungaria – 1,9%, Slovenia – 1,8% sau Slovacia – 1,3%.
ING Asigurări de Viaţă este cel mai mare asigurător local care activează pe această piaţă.
La rândul său, directorul general al Alico Asigurări România, Theodor Alexandrescu, a afirmat că avansul subscrierilor pe segmentul asigurărilor s-a situat sub cel al PIB.
„Această informaţie ne spune că românii au bani în buzunar, dar asigurătorii care activează în acest domeniu nu au reuşit să-i convingă să încheie o astfel de poliţă”, a spus Alexandrescu.
Piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a scăzut cu 6,4% în 2010, la 8,31 miliarde de lei.
Pe segmentul asigurărilor generale, primele subscrise au scăzut cu 8,31%, la 6,64 miliarde de lei, iar indemnizaţiile plătite cu 7,52%, la 4,79 miliarde de lei.
În cazul poliţelor de viaţă, subscrierile au avansat cu 2,3%, la 1,67 miliarde de lei, iar indemnizaţiile şi răscumpărările cu 0,14%, la 673,49 milioane de lei.
Alături de ING şi Alico, al treilea jucător important este BCR Asigurări de Viaţă.