„Rezervele valutare au scăzut la 32,1 miliarde euro la sfârşitul lunii aprilie, de la 32,8 miliarde euro la finele lunii anterioare. Scăderea este în principal rezultatul reducerii rezervelor minime, dar a fost influenţată de asemenea de mişcările nefavorabile ale cursului de schimb, care au condus la o depreciere a valorii în euro a activelor în dolari, lire sterline şi drepturi speciale de tragere. Presupunând că reducerea rezervelor minime a eliberat 1,2 miliarde euro, estimăm că BNR a atras circa 0,6 miliarde euro prin intervenţii pe piaţa valutară luna trecută, probabil pentru a netezi aprecierea recentă a leului faţă de euro”, se arată într-o analiză ING.
Banca notaeză că aprecierea leului a fost determinată de piaţă în aprilie, la fel ca în luna martie.
Moneda naţională a continuat să se deprecieze faţă de euro la începutul sesiunii interbancare de marţi, pe volume reduse de transfer, iar cursul a depăşit 4,1 lei/euro.
Consiliul de Administraţie al BNR a decis marţi să menţină rata dobânzii de politică monetară la 6,25%, pentru a opta şedinţă consecutiv, şi nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută ale instituţiilor de credit.